promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Földönkívüli űrhajók csatáztak az égen Németországban, felvétel is készült róluk még 1665-ben? Berlinben nem mindennapi tárlatot mutattak be
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Németországban tárlat nyílt az eseménnyel kapcsolatban a Staatliche Museum zu Berlinben.

Az, hogy már régebbről is lehetnek feljegyzések olyan égi jelenségekről, amelyekre az emberek nem feltételnül tudják a magyarázatot, természetes lehet. A jelenből a múltba visszatekintve, hogy ezeket földönkívüli csészealjak formájában látjuk, az viszont már kuriózum. Most az egyik német múzeum rendezett nem mindennapi tárlatot, amely egy közel 400 éves eset kapcsán próbálja jobban kidomborítani az esemény médiareprezentációját.

1665-ben Németországban hat halász volt szemtanúja egy megmagyarázhatatlan égi jelenségnek. Mindez pontosan Stralsundnál történt a Balti-tenger felett. Állítólag egy sötétszürke korongszerűség jelent meg a város felett este az égi háború után, ahol az egekben hajók csaptak össze. A halászok másnap felébredtek, de rosszul voltak, testükben remegtek, fej- és végtagfájdalmuk volt.

A kiállítás amúgy a korabeli beszámolókra, leírásokra és ábrázolásokra koncentrál, és ezeket mutatja be a média tükrében, ezzel kapcsolatban pedig feltárja azt, hogy mi az ami közös a mai korral, amikor a régiek beszéltek ezekről az elsőre megmagyarázhatatlannak tűnő jelenségekről felettünk, az égen.

Furcsa és ismeretlen képvi világba kalauzolta a látogatókat a múzeum. A halászok beszámolói szerint a madárrajokból rajzolódott ki valami repülő dolog, majd egy égi háborúnak voltak a szemtanúi a résztvevők. Persze egészen más ez, amikor 1665-ből hozzuk a példát. Amikor az eseménynek híre ment Németországban, a lapok versenyeztek a hír miatt, az újságok szinte azon voltak, hogy az eseményekről minél döbbenetesebb és színesebb leírást adjanak, így pedig minél jobban elkápráztassák az olvasóikat. 

Később abba a templomba csapott amúgy a villám, amely felett a városban lebegett az állítólagos szürke korong, így ezeket később isteni jeleknek gondolták a résztvevők. Az ábrázolások kapcsán a 20. században már sokan ezt úgy írják le, mint az első földönkívüli háborút a Földön. Ám a kor embere nem erre gondolt, a kiállítás amúgy pont erre reflektál, szó sem volt földönkívüliekről a jelenség kapcsán a kor embere szerint.

A kiállítás célja tehát az 1665-ös, a későbbiekben sokszor földönkívüliek csatájaként értelmezett esemény kapcsán az, hogy összevesse azokat a gondolati sémákat és a média stratégiáit, ahogy ezeket befogadjuk, majd a média előadja. Elképesztő képek kerültek az emberek elé, fantasztikus égi járművekkel, ahogy 400 éve a média elképzelte a kor technológiája alapján, hogy mi történhetett az égen az elmondások szerint.

Érdekesség a kiállítás kapcsán az is, hogy a kor embere még nem foglalkozott a földönkívüliekkel, ám azzal már igen, hogy miféle technológiai megoldásokkal lehetne felemelkedni a Földről.

A légtér meghódításáról már álmodoztak az emberek, és épp ezekben a látomásokban keveredik a képzelet és a valóság, futurisztikus léghajókat rajzoltak az újságokban az esettel kapcsolatban is.

Az úgynevezett stralsundi légi csata esetében a kor embere úgy értelmezte az eseményeket, mint Isten haragjának kivetülését, a jelenetekben a háború fenyegető előképét látták, ami be fog következni. Az emberek nem is gondoltak rá, hogy amit igazából az égen láthatnak, az egy olyan égi jelenség, amelyet előtte még nem tapasztalhattak. Például légköri tükröződés, vagy egy Fata Morgana, avagy remegő délibáb, amelynek az egyik leglátványosabb példája a tengeren repülő hajók, vagyis amelyek úgy látszódnak, mintha repülnének, az ő gondolatvilágukban azonban ez a magyarázat nem játszott.

A kiállítás igazából arra koncentrál, hogy értelemezünk egy fura jelenséget az égen, hogy lesz belőlük UFO-észlelés, hogy nagyítja fel azt a média, miközben a természeti magyarázatok mindig a háttérbe kerülnek.

(Forrás: Staatliche Museum zu Berlin)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás