promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Misztikus jelenség történt az Esthajnalcsillagon, lehet élet van a legközelebbi bolygónkon?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Vénuszon misztikus villanásokat fedezett fel a NASA.

A Vénusz bolygó a Naprendszer második tagja, amely a Földhöz hasonló méretű és tömegű kőzetbolygó. Nevét a római szépség és szerelem istennőjéről kapta, de a valóságban a bolygó egy pokoli világ, ahol a hőmérséklet eléri a 470 Celsius fokot. Persze nem csak ez a szélsőséges körülmény, mivel a légnyomás például kilencvenszer nagyobb, mint a Földön.

A Vénusz légköre főként szén-dioxidból áll, amely erős üvegházhatást okoz, és sűrű felhőréteget képez, amely elnyeli a Nap fényét. A bolygó lassan és visszafelé forog a tengelye körül, így egy napja hosszabb, mint egy éve. A Vénusz felszíne tele van vulkáni formációkkal, kráterekkel és hegységekkel, de nincs rajta víz vagy élet. Legalábbis az eddigi tudomásunk szerint nem ismerünk jelenleg olyan életformát, ami ezeket a rendkívüli állapotokat túl tudná élni.

Sokan nem tudják, de a népis elnevezéssel bíró Esthajnalcsillag valójában a Vénusz. Ez napnyugtakor a legkorábban tűnik fel a nyugati, valamint hajnalban a legtovább látható a keleti égbolton

A Vénusz talán az egyik legjobb példa arra, hogy milyen hatással van egy bolygó klímájára az üvegházhatás. A bolygó légköre 96%-ban szén-dioxidból áll, amely nagyon jól visszatartja a hőt. Emellett sűrű felhőréteg borítja a bolygót, amely szintén hozzájárul a hőmérséklet emelkedéséhez. A felhők főként kénsavból állnak, amely nagyon maró hatású.

A légnyomás olyan magas, hogy egy emberi testet összenyomna, mint egy konzervdobozt. A Vénusz légköre nem tartalmaz oxigént, illetve ózont sem, amelyek elnyelnék az ultraibolya sugárzást.

A Vénusz életre alkalmatlannak tűnik, de ez nem mindig volt így. Egyes kutatók szerint a bolygón 3-4 milliárd évvel ezelőtt még volt víz, és a hőmérséklet is sokkal alacsonyabb volt. Ebben az időszakban lehetséges, hogy mikrobiális élet alakult ki a bolygón, amely alkalmazkodott a változó körülményekhez. A NASA továbbra is igyekszik kutatni a bolygót, amiből sokat tanulhatunk a Föld jövőjére nézve, de a szélsőséges körülmények nagyon megnehezítik ezt.

Közben a NASA a Vénuszon misztikus villanásokat fedezett fel. A bolygó felhőiben elméletileg nincsen víz, ezért is lenne érdekes, ha villámlásokat láthatnánk ott.

Claire Blaske, Tempei Arizonai Egyetem munkatársa szerint ezeket a fényeket akár meteorok is okozhatják. A NASA-nak van elég feladata, de az „Esthajnalcsillag” most újra felkeltette az érdeklődésüket. Valószínűleg hamarosan új űrszondákat indítanak oda.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás