promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli hírt közölt a NASA a Marsról, az emberiség még sosem volt ilyen közel ahhoz, hogy a vörös bolygón élhessünk
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA Perseverance roverje 4,3 uncia lélegezhető oxigént termelt a Vörös Bolygón, ami elegendő egy felnőtt ember három órán át tartó fenntartásához. És ez mégy csak a kezdet.

A NASA Perseverance marsjárója 2021 februárjában érte el először a Marsot, amelynek az volt első számú küldetése, hogy speciális eszközeivel oxigént állítson elő a Vörös Bolygón. Az űrügynökség tudósítása szerint a misszió sikerrel járt, ugyanis már most képes a szerkezet az oxigén termelésére. Igaz még nem lenne elegendő egy teljes város lakossága számára, de például egy kiskutya tíz órányi lélegzésére elegendő oxigént probléma nélkül képes előállítani, ami óriási bizakodást és reményt adott a tudósoknak, hogy a későbbiek során az ember is életben maradhasson az idegen és lakatlan környezetben.

"Azáltal, hogy ezt a technológiát valós körülmények között igazoltuk, egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz a jövőhöz, amelyben az űrhajósok a szárazföldön élhetnek majd a Vörös bolygón." mondta Trudy Kortes, a NASA washingtoni főhadiszállásának Űrtechnológiai Misszió Igazgatóságának (STMD) technológiai bemutatók igazgatója - tuduk meg a LiveScience tudósításából.

A NASA szerint egyébként szén-dioxid bőségesen fordul elő a Marson és a bolygó vékony légkörének 95%-át teszi ki . A kísérletek során kis mennyiségű szén-dioxid leválasztásával pedig a rover MOXIE-nak keresztelt készüléke eltávolítja az oxigénatomokat a CO2-ból és tisztaság szempontjából elemezi őket, mielőtt biztonságosan megkötné azokat egy kapszulában.

A maradékot ezután szén-monoxid formájában egyszerűen kibocsájtja magából.
 

A tudósok azt is mondogatják az eset kapcsán, hogy az oxigénelszívó berendezések nemcsak a jövőbeli telepesek lélegzésére szolgálnak majd, hanem rakéta-üzemanyag előállítására is alkalmasak lesznek, így még nagyobb távolságok elérésére lesz képes a földi űrflotta.

Ennek az apró, mégis jelentős lépés ellenére számos mélyreható egészségügyi kihívás még mindig az életképes Mars-kolónia útjában áll. Ugyanis a Mars annyira hideg, hogy a mínusz 62 Celsius-fok körüli átlaghőmérsékletében űrruha nélkül halálra fagyna egy embert, az alacsony légköri nyomáspedig egyidejűleg felforralná a vérét.

Amíg pedig ezeket a problémákat nem sikerül leküzdeni, addig az emberiség a Vörös Bolygón zajló kutatásokról még mindig csak úgy informálódhat, ahogyan azt a rover által küldött információkból most is teszi.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás