promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sosem volt még ilyen különleges a hold, szabad szemmel is látható lesz a NASA hatalmas bejelentése
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egészen elképesztő dolgot figyelhetünk meg ma az éjszakai égbolton, ritka módon egybeállnak a látványosabbnál látványosabb égi jelenségek.

A mostani jelenség középpontjában a Hold áll, ami ma éjszaka (augusztus 30.) duplán érdekes lesz. A jelenség neve kék hold és szuperhold is egyben. Hogy mit jelentenek ez a kifejezések? Mutatjuk.

A Kék Hold a szerdai (augusztus 30.) éjszakán kel fel. Nézzünk kelet felé közvetlenül napnyugta után, hogy megtaláljuk. Nem lesz nehéz észrevenni, tekintve, hogy ez lesz az év legfényesebb és legnagyobb holdja. Ez a Hold több okból is figyelemre méltó: A NASA szerint ez a harmadik telihold a négy teliholdat számláló évszakban. A népszerűbb meghatározás szerint a kék hold a második teliholdat jelenti egy naptári hónapon belül, ami a mostani hold esetében is így van.

A Kék Hold a második telihold ebben a hónapban, az augusztus 1-jén felkelő Szürke Hold után, amely gyönyörű asztrofotókat eredményezett a világ minden tájáról és szintén csodálatos látványt nyújtott.

Ráadásul ez a kék hold egyben szuperhold is, ami azt jelenti, hogy egybeesik a perigeummal, vagyis a Hold pályájának azzal a pontjával, amikor az a legközelebb van a Földhöz. A megfigyelők számára ez azt jelenti, hogy a szokásosnál valamivel nagyobbnak tűnik, összesen 7 százalékkal növekszik meg a megszokotthoz képest a mérete (legalábbis így fogjuk érzékelni).

Az augusztusi kék holdhoz egy különleges vendég is csatlakozik az égen: a Szaturnusz. 

A gyűrűs gázóriás alig néhány nappal lesz túl az oppozíción, vagyis azon a ponton, amikor a Földről nézve közvetlenül szemben áll a Nappal, és így különösen fényes lesz az éjszakai égbolton.

A kék holdak csillagászati szempontból viszonylag gyakran, két-három évente egyszer fordulnak elő. A legutóbbi kék hold 2021 augusztusában kelt fel, a következő pedig várhatóan 2024 augusztusában lesz.

Azt tanácsoljuk, hogy semmiképpen se hagyd ki.

Az emberiség évszázadok óta figyeli és megünnepeli a Holdat és annak változásait. A különleges holdfázisok, mint a teljes holdfogyatkozás vagy a szuperhold, sok kultúrában mitikus és spirituális jelentőséggel bírnak. A szuperholdat sok helyen összekapcsolják termékenységgel, változással és újjászületéssel.

Forrás: space.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás