promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA kutatói egy hatalmas vörösen izzó kérdőjelet fedeztek fel egy közeli galaxisban
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA felfedezett egy furcsa jelenséget az űrben. Ez az objektum egy messzi szomszédos galaxisban található, valószínűleg több milliárd fényévnyire a Földtől. De vajon mit is jelent pontosan?

A galaxisunk két csillagát nemrég véletlenül úgy kapták a NASA tudósai lencsevégre, hogy az égen egy tökéletes piros kérdőjelet formáltak. A mindenki által ismert szimbólumot egy hatalmas James Webb Űrteleszkóppal sikerült rögzíteni. Ennek a két csillagnak a vizsgálata, hosszútávon egy hatalmas rejtélyt oldhat meg, ugyanis segítséget adhat a tudósoknak, hogy megtudják, hogy is keletkezhetett a mi Napunk.

Ugyanis ezek a csillagképek közelebb vannak a Földhöz, mint azok, amiket eddig már sikerült megvizsgálniuk, mindösszesen körülbelül 1.400 fényévnyire és viszonylag fiatalok, alig néhány ezerévesek. A kutatók szerint ezek még valójában formálódó állapotban vannak, azaz technikailag még nem „születtek meg”. Ez azt jelenti, hogy még nem ragyognak a saját magfúziójukból, tehát nincs még saját fényük.

A képet egy új, fejlett technikával infravörös fénnyel rögzítették, amely könnyebben áthatol az űrporon, mint a vizuális fény. Ezek lettek a valaha készült legnagyobb felbontás, legtisztább képek csillagokról. Ennek a teleszkópnak az érzékenysége lehetővé teszi az izzó vörös kérdőjel rögzítését.

A kérdőjel vörös színe azt jelenti, hogy a galaxis nagyon távol van, mert a fényhullámok megnyúlnak, miközben áthaladnak a táguló univerzumon, és vörösebb hullámhosszra váltanak. De ez becsapós, mert a piros szín épp az ellenkezőjét is jelentheti, hogy közelebb van a Földhöz és a képet csak a galaxis közelében lévő űrpor színezi be. A tényleges távolságot még az amerikai Columbia Egyetem kutatói vizsgálják, de ez egyelőre egy kozmikus rejtély marad előttünk.

A tudósok arra következtetnek, hogy a kérdőjelet formáló jelenség valószínűleg két galaxis egyesülése. Ez életük során sokszor megesik galaxisokkal, egyáltalán nem ritka jelenség. Ez alól a saját galaxisunk a Tejútrendszer sem kivétel, ami körülbelül négymilliárd évvel ezelőtt egyesült az Andromédával.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás