promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Örökre búcsút inthetsz a Facebook-fiókodnak, ha nem vigyázol - újfajta csalási módszerrel próbálkoznak a kiberbűnözők
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rafinált csalás terjed a Messengeren keresztül, ami miatt könnyen elveszítheted a Facebook-fiókod.

Szinte nap, mint nap újabb csalási módszerekkel próbálkoznak a kiberbűnözők, akik a közösségi médián keresztül is könnyedén csapdába csalhatják gyanútlan áldozataikat, ha alaposan fel vannak készülve. A Promotions olvasója vette észre az egyik Facebook-csoportban, hogy a csalók most egy sokkal kifinomultabb és személyesebb módon akarják tőrbe csalni az embereket, amivel könnyen elveszítheti bárki a fiókját.

„Benne vagyok ebben a csoportban, ahová beküldték. Ez egy újfajta csalási módszer, még én sem hallottam róla. Ügyes, de igazából annyi a lényeg, hogy ne kattintsunk rá semmire, amit küldenek. Vagy ha rá is kattintunk, ne írjuk be az adatainkat, mert ugrik az FB-nk. Azért hihetetlen, hogy mi mindennel próbálkoznak már, és ez most megint olyan, hogy sokan bedőlhetnek neki. Jó lenne, ha minél több emberhez eljutna, ők is tudjanak róla”

- írta olvasónk.

Az újfajta módszer lényege, hogy egy valósnak tűnő, vagy már ellopott ismerősöd profiljáról írnak neked üzenetet a Messengeren, hogy az egyik Facebook-csoportban téged szidalmaznak. A csaló azt állítja a kiszemelt áldozatának, hogy ebben a zárt csoportban több kép is kint van róla, valamint egy hosszú bejegyzés, de nem tudta kifotózni neki, ezért elküldi a poszt linkjét, amire ha rákattint, azonnal láthatja, miket írnak róla.

Ha valaki rákattint a linkre, ami valóban egy Facebook-os oldalra visz, de csak akkor "enged be", ha beírod a bejelentkezési adataidat. A csapda viszont pont itt van: amint ezt megteszed, azzal szállítod is a csalóknak az adataidat, akik pillanatokon belül át is veszik a fiókod felett az uralmat, vagyis ellopják a Facebook-odat, és később már azt is fel tudják használni a te ismerőseid átveréséhez.

Van, akinél már próbálkoztak a csalók, de nem akarta megnyitni a küldött linket, így nem került veszélybe a fiókja; kifotózta a beszélgetést:

(Olvasói fotók/Facebook)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás