promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriás heregolyót fedeztek fel, teljesen összezavarta a tudósokat a puttonyos lelet
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az angliai Oxfordshire-ben található Stonesfield mészkőbányából 1676-ban egy hatalmas combcsontot hoztak ki.

Úgy gondolják, hogy a valaha dokumentált első dinoszauruszhoz, a Megalosaurus bucklandii-hoz tartozott, de felfedezői akkoriban még nem tudták, hogy mivel állnak szemben. A történet itt kezd viccessé válni: amikor később az első ismert, közzétett illusztráción egy dinoszauruszcsontot ábrázoltak, az két nagy, kerek, ráncos felületű golyónak tűnt és valahogy a Scrotum humanum nevet kapta.

A furcsa elnevezés a fajok a Linnaeus által 1758-ban bevezetett binomiális elnevezési módját követte. Ezt a rendszert ma is használják, ami egy latin jelzőt és egy rövidített fajnevet alkalmaz, például ezért hívnak minket Homo sapiensnek.

Plot mentségére szóljon, hogy valószínűleg tisztában volt azzal, hogy a csont valójában nem egy óriási, megkövesedett heregolyó. Ennek bizonyítékát Plot néhány feljegyzése tartalmazza, amelyek Olivier Rieppel 2021-es tanulmányában szerepelnek.

"Van egy lelet, amelyet egy Cornwell megyei kőbányából ástak ki, és amelyet a leleményes Sir Thomas Pennyson adott nekem, és amely pontosan az ember, vagy más állatok combcsontjának legalsó részének a pontos mása. Ez a capita femoris inferiora, amely között az elülső és a nagyobb hátsó sinus, a combból kiemelkedő erős szalag, és amely körülöleli a lábba végigfutó ereket: És egy kicsit a sinus fölött, ahol úgy tűnik, mintha letört volna, a csontvelő és ez a csont üregében látható."

Plot-ot azonban megakasztotta a csont óriási mérete. Túl nagy volt az emberhez képest, annak ellenére, hogy ugyanúgy nézett ki, mint a mi combcsontunk, és túl nagy volt a lovakhoz vagy a tehenekhez képest is. Azt az elméletet sem vette be, hogy a római korban a térségbe hurcolt harci elefántok maradványa lehetett. Akkor viszont mi lehetett ez?

Mivel Plot vallásos ember volt, úgy vélte, hogy a Bibliában leírt óriásokhoz tartozhat, erről azt írta: feltéve, hogy világosan kiderül, hogy a világ minden korszakában voltak arányos termetű férfiak és nők, egészen napjainkig, így nem kizárható, hogy ez valóban egy óriáshoz tartozhat. Plot gyakran látott emberhez hasonló vonásokat tükröződni az ősi példányokban, gyakran hasonlította össze őket olyan szempontok mentén, mint a vese, az agy, a szem, a fül, a szív és a mell.

Itt talán egy kicsit összekeveredtek a dolgok régi cimboránk, a Scrotum humanum körül, mivel Rieppel szerint a név csak akkor jelent meg, amikor a leletet később újra leírták egy Richard Brookes által illusztrált és kiadott kiadványban. Úgy tűnik, Brooke ábrázolása a hereszerű tulajdonságról túlságosan is szó szerint vehette Plot összehasonlítását, mivel az ábra felirata tévesen egy furcsa tudományos névvel örökítette meg a szuggesztív megjelenést.

"A Scrotum humanumnak nevezett kő nem csak külső formája alapján utánozza az embernek ezt a részét" - írta. "A belső szerveződés is hasonlóképpen analóg. Amikor megérintjük ezt a kőszerű Scrotumot, szinte érezzük, ahogy minden a here sajátos felépítésére hasonlít, mintha a belsejét a dartos fascia megkettőződése által kialakított záródás kettéosztaná, ahogyan az a valódi emberi herezacskóban is történik. A másik különleges tulajdonsága, hogy egyfajta csatorna felső részét láthatjuk, amelyet egy szivacsos anyag tölt ki, egészen hasonlóan a húgyvezetékhez."

Hogy ez a leírás mennyire volt pontos, az vitatható, köszönhetően annak, hogy Robinet feltehetően soha nem látta vagy érintette közvetlenül a példányt. Most úgy gondolják, hogy ez a Megalosaurus combcsontja, az első dinoszauruszé, amelyet valaha is leírtak - de mivel a példány eltűnt, úgy tűnik, soha nem fogunk a végére járni ennek a herés rejtélynek.

Forrás: iflscience.com

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás