promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy egyetemi hallgató megvizsgált egy 100 éves ősmaradványt, és felfedezett egy új dinoszauruszfajt
Borítókép:  Smithsonian Magazine
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A pteroszauruszok egy eddig ismeretlen faját azonosította az angliai Portsmouth-i Egyetem egyik hallgatója több mint 100 évvel ezelőtt felfedezett ősmaradványok átvizsgálásakor. Mai tudásunk szerint ezek a dinoszauruszok voltak az első gerinces őshüllők, akik megtanultak repülni.

A BBC számolt be arról, hogy a Cambridge-i Egyetem hallgatója, a 26 éves Roy Smith Sedgwick Földtudományi Múzeumában, valamint a Brighton és Hove-i Booth Természettudományi Múzeumban őrzött fosszíliákat elemezte, amit 1851 és 1900 között néhány munkás talált a cambridgeshire-i mocsaras Fens-vidék egyik lelőhelyén. A fosszíliák egy részét annak idején cápagerincnek vélték, Smith azonban rájött, hogy valójában fogatlan pteroszauruszok állkapocstöredékeiről van szó.

A doktorandusz szerint a fosszílián látható aprócska lyukakban idegek futottak, amelyek a táplálkozásban játszottak szerepet. A cápák gerincében nincsenek ilyenek lyukak, ám a korai paleontológusok ezeket nem vették észre.

„Két példány a pteroszaurusz rend Ornithostoma nemébe tartozik, ám van egy további fosszília, amely egyértelműen különbözik ezektől és egy új fajt képvisel, ez egy paleontológiai rejtély"

- jegyezte meg Smith, aki hozzátette, hogy az ősmaradvány töredezettsége miatt az új fajnak nem lehet nevet adni.

A doktorandusz szerint nem valószínű, hogy a lelőhelyen sikerül újabb töredékeket találni, ám ígérete szerint amint véget érnek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások, beleássa magát a többi múzeum gyűjteményébe az új faj esetleg további maradványai után kutatva.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás