promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen dinoszaurusz maradványt találtak, óriási felfedezést tettek a tudósok
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A csont leletek aranybányájaként ismert Patagóniában (Argentína) soha hasonló nem került még elő, mint ennek a titanosaurus fajnak a maradványa. Az egykori óriás növényevő-dinoszaurusz a becslés szerint 94 millió évvel ezelőtt létezhetett a mai Dél-Amerika kies és kietlen tájain. 

Az IFLScience számolt be arról a minap, hogy sok elképzelést megváltoztató felfedezést tettek egy nemzetközi paleontológus csapat tagjai a Río Negro vidékén. Egy sauropoda döbbenetes leletanyagát sikerült feltárniuk. A Chucarosaurus diripienda néven leírt egyednek nem a létezése egyedülálló, ugyanis több titanosaurust fedeztek már fel a világ több legendás lelőhelyén, azonban Patagónia ezen területén eddig nem voltak jellemzőek ennek a fajnak a képviselői.

[[tit1]]

Sőt, a gigantikus növényevőkről eddig azt feltételezték, hogy nem éltek a környéken, köszönhetően annak a viszonylagos elszigeteltségének. A kora-kréta korból fennmaradt kőzetmaradványok eddig kizárták annak a lehetőségét, hogy a mai Río Negro folyóvidékén ekkora élőlények telepedtek volna meg.

A tudóscsapat argentin vezetője, Federico Agnolin szavai szintén megdöbbenéséről adnak hírt, pedig egy sokat látott veterán szakemberről van szó:

„Annak ellenére, hogy jól mintavételezett régióról van szó, a mai napig ismeretlenek voltak az óriási kolosszauruszok a Río Negro tartomány mezozoikum lelőhelyein.”

Sajnos, illetve szokás szerint a titanosaurus maradványa most sem mutatott egész képet az egykor élt óriásról, így csupán becsléssel, és a korábban előtalált rokonfajok arányai alapján lehet megbecsülni a méretét. Ennek ellenére Agnoliék elárulták, hogy a megmaradt medence-, síp-, és combcsont alapján a környék valaha volt legnagyobb élőlénye cirkált ott, majd száz millió évvel korábban. Sőt, a paleontológus egy roppant szemléletes példával igazolta az őslény valószínűsíthető termetét. A combcsont hossza ugyanis nagyobb volt, mint egy átlagos felnőtt magassága. 

A titanosauriák családjába az olyan ismert nagyságok tartoznak még, mint például az Argentinosaurus, a Notocolossus, a Puertasaurus vagy a Patagotitan.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás