promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Beadattad a koronavírus elleni vakcinát? Most hatalmas veszélyre figyelmeztetnek a kutatók
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kapcsolatot találtak a koronavírus elleni vakcina, és a hosszan tartó mellékhatások között.

Elképesztő belegondolni, hogy mennyire megbénította a világot a koronavírus-járvány anno. A COVID-19 óriási gazdasági visszaesést okozott, mivel úgy tudták a legjobban legyőzni az emberek, ha nem terjesztették, emiatt otthon kellett maradnia mindenkinek, aki tudott. Valószínűleg senki se gondolt arra, hogy az életében kijárási tilalmat kell átélnie.

A szájmaszkos időszakot már elkezdtük magunk mögött hagyni, bár most Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológia Intézetének igazgatója arról beszélt, hogy Európában is elkezdett terjedni az új omikron-variáns, az Eris. Hála égnek ennek a tünetei nem annyira súlyosak, mint a korábbi variánsoké, mivel a vírus lényegesen legyengült, és az immunrendszere is erősebben védekezik ellene.

Kijelenthetjük, hogy senki sem tett rosszat azzal, hogy beadatta magának anno a koronavírus elleni vakcinát, bár most a Science cikkében pont arról írnak, hogy kellemetlen mellékhatásokat fedeztek fel a kutatók.

A vizsgálatok neurológiai szövődmények, vérnyomás-ingadozások és egyéb mellékhatások szokatlan eseteit hozzák fel. Persze rögtön kiemelik, hogy a COVID-19 vakcina milliók életét mentette meg, de mint minden oltóanyag, ez is okozhat mellékhatásokat néhány embernél.

A kutatók ritka esetben tapasztaltak rendellenes véralvadást, de többségében a koronavírusra emlékeztető tünetcsoporttal találkoztak, ami hosszú távon fennáll.

„Látunk egy, vagy két beteget, és azon tűnődtünk, vajon véletlen egybeesés-e. De amikor már jött 10, vagy 20, akkor azt mondtuk, hogy ahol füst van, ott tűz is lesz”

- mondta Anne Louise Oaklander, a Harvard Medical School neurológusa és kutatója.

A tünetek közé tartozhat a tartós fejfájás, erős fáradtság, valamint rendellenes pulzusszám és vérnyomás. Ezek órákkal, napokkal vagy hetekkel az oltás után jelennek meg, és nehezen tanulmányozhatók.

Az orvosok továbbra is hangsúlyozzák, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a kockázatokat, és szerintük felesleges pánikkeltés az, amit most a koronavírus elleni vakcinánál csinálnak. A bizonytalanságok ellenére például Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter márciusban elismerte, hogy bár ritkák, az oltás utáni hosszú Covid-szerű tünetek valós jelenségek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás