promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták az elsőt, Egyiptomban több ezer évig feküdt a sivatag mélyén, mikor kiásták
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő lelet került elő a sivatag mélyéből Egyiptomban, sokáig nem voltak tisztában a szakértők sem a felfedezés jelentőségével.

A világ egyik legtitokzatosabb helye az Amazonas-medence mellett valószínűleg Egyiptom, ahol az egyik legnagyobb és leghíresebb, monumentális nyomokat hagyó kultúra alakult meg még évezredekkel ezelőtt. A piramisok földje pedig számtalan titkot rejt még a kutatók előtt is, a Netflixen például nem is olyan régen mutattak be egy dokumentumfilmet, amely a Szakkarában történt ásatásokkal foglalkozik, ebben pedig többek között a videón láthatjuk azt is, ahogy élőben felnyitnak egy-egy szarkofágot.

Ám rengeteg olyan lelet van Egyiptomból, amelynek valószínűleg még a létezéséről sem tud a széles publikum, pedig elképesztően fontos dolgok kerültek elő a sivatag mélyéből.

A világ legelső ruhája is, ami előkerült a történelem folyamán, Egyiptomból száramzik. Tarkhan ruhának hívják, kézzel szőtték, és szürka csíkokat is lehet rajta látni, ám a ruha alja hiányzik, így pedig nagyon nehéz megállapítani, hogy vajon milyen hosszú lehetett, vajon férfiak. esetleg nők hordhatták-e. A szakértőknek csak feltétlezéseik vannak, hogy egy vékony, fiatal nő hordhatta azt még nagyon régen. A ruhát még 1913-ban találták meg, korát  ötezer évre taksálják a szakértők, és a ruhát az különbözteti meg a többitől, hogy gyönyörű a kiképzése. Ez a világ legrégebbi szőtt ruhája.

Ahogy a The Archeologist is ír róla, 1913-ban még egy nagy halom vászonszövettel egyetemben találták, és akkor még nem jöttek rá a jelentőségére. 1977-ben fedezték fel újra, és a korát majd 1980-ban határozták meg pontosan a kutatók, és ekkor kiáltották ki Egyiptom legrégebbi ruhadarabjának, és a világ legrégebbi szőtt ruhadarabjának.

Íme az elképesztő felfedezés:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás