promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az életedre törhet a saját telefonod, bombaméretű károkat okozhat az akkumulátor, ha nem figyelsz oda
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Időzített bomba lehet a mobiltelefonod.

A Yettel által végzett friss országos, reprezentatív kutatás eredményei szerint a magyar lakosság körében még mindig nagyon sokan tartják meg - leginkább kacatnak, vagy emlékbe - a régi mobilokat, amiket már nem használnak. Bár a tavalyi évhez képest kevesebben választják ezt a megoldást, még mindig a megkérdezett magyarok több mint fele (55 százalék) tart használaton kívüli készülékeket az otthonában. Ezen a tendencián érdemes elgondolkodni, hiszen az elöregedő akkumulátorok veszélyesek lehetnek a környezetre és akár tüzet is okozhatnak otthonunkban.

Az adatok alapján a megkérdezett személyek körülbelül fele (50 százalék) 3-4 évig használ egy mobiltelefont, míg az ötödük (20 százalék) ennél is hosszabb ideig, akár 4 évnél tovább is megtartja a készülékét. Emellett érdemes megemlíteni, hogy több mint felüknek (53 százalék) már volt olyan mobiltelefonja, amit előtte más is használt, és több mint harmaduk (34 százalék) már maga is továbbadott készüléket családtagoknak.

Miért veszélyes a régi aksi?

Az elöregedő akkumulátor számos okból veszélyes lehet, és balesethez is vezethet. Az idő múlásával az akkumulátor elveszítheti teljesítményét, csökkentve a tárolt és leadott energia mennyiségét. Ennek következtében a telefon üzemideje rövidebb lesz, és gyakrabban kell azt tölteni. Emellett az idős akkumulátorokban az elektromos reakciók lassabban zajlanak, ami rövidzárlatokhoz vezethet.

Ez a rövidzárlat veszélyes helyzeteket teremthet, különösen akkor, ha a telefon túlmelegszik vagy hosszú időn keresztül intenzív terhelésnek van kitéve. Ilyen esetekben megnő a tűz- vagy robbanásveszély. Továbbá, az öreg akkumulátorokban a cellák károsodhatnak, ami elektromos szivárgáshoz vezethet. A szivárgás során káros anyagok és elektrolitok szivároghatnak ki az akkumulátorból, aminek következtében károsíthatják a telefon belső alkatrészeit, valamint tüzet vagy más károsodást okozhatnak. Fontos megemlíteni, hogy az akkumulátorok tartalmazhatnak káros anyagokat, például lítiumot és nehézfémeket. Ha ezek az anyagok kiszivárognak vagy kiszabadulnak, az bizony komoly veszéllyel járhat.

Miért nem szabad kidobni a régi telefonokat?

A már nem használt régi telefonok kidobása nem ajánlott, mivel ez komoly környezeti és egészségügyi problémákat okozhat. A mobiltelefonok és más elektronikai eszközök tartalmazhatnak káros anyagokat, mint a fent említett nehézfémek, higany és lítium és ezek továbbra is károsak lehetnek a környezetre. Amikor ezeket az eszközöket a szemétbe dobjuk, az elektronikai hulladéklerakókban vagy szemétlerakókban halmozódnak fel. Az ott lévő káros anyagok fokozatosan szivároghatnak ki a talajba és a vízbe, szennyezve a környezetet és veszélyeztetve az élőlényeket.

Emellett a régi telefonok értékes alapanyagokat tartalmaznak, például aranyat, ezüstöt és ritka földfémeket, amelyek újrahasznosítása környezetbarát megoldást jelentene. Az újrahasznosítás csökkenti a termeléshez szükséges nyersanyagok kitermelését és az energiafelhasználást, ezzel csökkentve a környezetre gyakorolt terhelést. Célszerű a régi telefonokat leadni vagy leadni az újrahasznosító központokban, amelyek speciálisan kezelik az elektronikai hulladékot és biztosítják, hogy az értékes alkatrészek újrahasznosuljanak, míg a káros anyagok biztonságosan kerülnek eltávolításra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás