promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató, mi történik azokkal, akinek ezek az alkalmazások már települtek a telefonjára
Borítókép:  profimédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Első ránézésre nehéz megmondani, milyen applikációk okozhatják a legnagyobb károkat.

Az okostelefonok elterjedésével és az alkalmazások széles körű elérhetőségével egyre több időt töltünk mobil eszközeink használatával. Bár az alkalmazások számos előnyt kínálnak, és könnyebbé teszik mindennapi életünket, sajnos nem minden applikáció célja az őszinte szolgáltatásnyújtás. Az adathalász applikációk, amelyek az adatlopás és személyes információk megszerzésére specializálódtak, egyre nagyobb veszélyt jelentenek a felhasználókra. A The Sun legújabb cikkében tovább edukálja a felhasználokat és szakértők megkérdezésével az invazív alkalmazásokat járja körbe. Ugyanis a rosszindulatú invazív alkalmazások könnyen feltörhetik mind az Android, mind az iOS eszközöket.

 

Mi az az invazív alkalmazás?

Az invazív alkalmazások olyan szoftverek, amelyek a telefon vagy más elektronikus eszköz engedélybeállításait kihasználva kémkednek a felhasználó után, hozzáférve a készülék kamera-, mikrofon-, és egyéb funkcióihoz, valamint az adatokhoz. Ezek az alkalmazások olyan módon működnek, hogy álcázzák magukat, és látszólag legitimnek tűnnek, azonban valójában rejtett hátsó szándékokkal rendelkeznek. Az invazív alkalmazások célja általában a felhasználók személyes adatainak megszerzése, és ezeket az adatokat akár rosszindulatú célokra is felhasználhatják.

A fő különbség az invazív alkalmazások és a hagyományos kémprogramok között az, hogy az invazív alkalmazások a készülék beépített funkcióit, mint például a kamera vagy mikrofon, használják arra, hogy információkat gyűjtsenek a felhasználóról. A kémprogramok pedig általában kívülről telepített, önálló szoftverek, amelyek a háttérben futnak és a készülék tevékenységét figyelik.

Hogyan ismerjük fel ezeket az alkalmazásokat?

Az invazív alkalmazásokra jellemző, hogy olyan engedélyeket kérnek a felhasználótól, amelyekre valójában nem lenne szükségük a működésükhöz. Például, ha egy egyszerű játék vagy zseblámpa-alkalmazás hozzáférést kér a telefon kamerájához vagy mikrofonjához, ez komoly figyelmeztető jel lehet arra vonatkozóan, hogy az alkalmazás túl invazív lehet, és a felhasználó adataira kívánhatnak hozzáférni az alkalmazás készítői.

  • Mindig töltsük le az alkalmazásokat hivatalos alkalmazásboltokból, mint például a Google Play vagy az App Store. Ezekben a platformokban az applikációkat általában átvizsgálják és ellenőrzik a biztonságosságukat. Kerüljük azokat az alkalmazásokat, amelyek gyanús weboldalakról vagy harmadik fél forrásokból származnak.

  • Nézzük meg az adott alkalmazás értékeléseit és olvassuk el a felhasználók véleményeit róla. Ha az alkalmazás rossz értékeléseket vagy negatív visszajelzéseket kap, ez lehet egy jel arra vonatkozóan, hogy nem megbízható.
  • Mielőtt telepítenénk egy alkalmazást, mindig olvassuk el, milyen engedélyeket kér tőlünk. Ha egy látszólag ártalmatlan alkalmazás olyan engedélyeket kér, amelyek nem kapcsolódnak szorosan a funkcionalitásához, legyen óvatos, mert ez lehet egy adathalász applikáció.

Talán a legfontosabb, ha víruskereső vagy kártevőirtó szoftver is fut az eszközön. Az invazív alkalmazások veszélyesek lehetnek, mivel a felhasználók gyakran nem veszik észre, hogy ezek az alkalmazások kémkednek és adataikat ellopják. Ezért fontos, hogy mindig ellenőrizzük az alkalmazások által kért engedélyeket, és csak megbízható forrásból töltsük le az alkalmazásokat. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás