promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lebegő földönkívüliek Egyiptom felett lefényképezték a Földet több száz éve? Meredek dolgot állít az ismert író
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az 1513-as térkép, amely számtalan történészt és összeesküvés-elmélet hívőt foglalkoztatott már az elmúlt 100 évben. De a Netflixen is hallunk róla az Emberek az emberiség előtt című szériában, még az egyiptomi piramisok is szóba jönnek.

Vannak megmagyarázhatatlan dolgok a világtörténelemben, és vannak olyan leletek, amelyek a jelenünkből visszatekintve alig akad magyarázat. De ha akad is, azok olyan gyenge lábakon állnak, és olyannyira kevés információnk van róluk, hogy a mainstream tudományon kívülről érkezők simán megkérdőjelezhetik azt, ami már bevett, és előállhatnak egy olyannal, ami nem nélkülözi a fantasztikumokat sem. Piri Reisz térképe épp ilyen, és azzal már egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk is, hogy az 500 éve készült térképen már furcsa mód szerepelhet az Antarktisz is, ám a meglepő az,

hogy az Antarktiszt majd csak 1820-ban fedezik fel hivatalosan.

A térkép nagyon pontos, már-már észveszejtően pontos adatokat szolgáltat nekünk 1513-ból, amikor még nem állt rendelkezésre a modern műholdas technológia sem. Arról már a korábbi cikkben is kitértünk, hogy a térképen Amerika partvonala is nagyon pontosan látszik. De mégis honnan lehettek Piri Reisznek forrásai 1513-ban erről a partszakaszról? Az oszmán admirális, Piri Reis szól erről később megtalált dokumentumban, így többek között azt is mondja, hogy legalább húsz térképet dolgozott fel, és azok alapján állította össze a maga térképét. Állítása szerint volt olyan térkép, amely Nagy Sándor idejéből száramzott.

Maradnak további kérdések, hiszen a térkép először mutatja be a La Plata torkolatot, erre pedig úgy reflektől Piri Reisz, hogy egy olyan hasjóstól szerzett forrást az ábrázoláshoz, aki Kolumbusz mellett szolgált a nagy felfedezések idejében.

Ám az elmúlt években több más elmélet is napvilágot látott Piri Reisz munkáival kapcsolatban, az egyik szerint, és erről a Netflix nagysikerű dokumentumsorozatában, az Emberek az embersiég előtt című szériában is hallhatunk. E szerint Piri Reisz olyan térképeket használt a nagy műhöz, amelyek régről maradtak rá, a jégkorszak előttről, egy nagyon fejlett civilizációtól, amely korábban létezett, de mára csak a nyomait ismerjük.

A legérdekesebb azonban a híres, de megosztó szerző, Erich von Däniken, aki egyenesen azt állítja, hogy Egyiptomban, a piramisok földjén, Kairó felett készíthették földönkívüliek egy térképet, és ez lehet a magyarázat arra is, hogy a térképnek van vetülete is. Däniken azt állítja, hogy egy űrhajó Kairó felett lebeghetett, és így készült a kép, amelyet Piri Reisz is használt. Kairó 5000 mérföldes körzete rajzolódik ki, ha az így előhívott filmet térképre visszük. Ahogy távolodunk Kairótól minden egyre jobban torzul egy ilyen kamera felvételein, és ezt láthatjuk a térképen is a svájci író szerint.

A tudósok többsége azonban azt mondja, hogy ez a térkép elkészülhetett a 16. századi ember ismereteivel, és nem kellett semmiféle földönkívüli technológia a térkép elkészítéséhez.

(Források: Múlt-Kor, Owlcation, Express)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás