promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felfedeztek egy 500 éves térképet a Földről, képtelenség az, ami rajta szerepel
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A térkép több mint 500 éves, de csak a 20. században vált ismertté, azóta pedig sok elmélet látott napvilágot vele kapcsolatban.

Piri Reisz nevét nagyon sokszor lehet hallani, hiszen hozzá kötődik az egyik legérdekesebb világtérkép még sok száz évvel ezelőttről. Eredeti nevén Ahmet Muhiddin volt, oszmán tengernagy, aki térképész is volt, és. elképesztően nagyot alkotott abban. A leghíresebb az 1513-as világtérképe, amely nem maradt meg egészben, csupán egy kis részét ismerjük, de ez is elképesztően izgalmas. 1929-ben akadtak a nyomára, de csak évtizedekkel később kapott óriási világhírnevet.

A megmaradt térképen Afrika, Dél-Amerikai és Európa partvonalai is megtalálhatók, hiszen az Atlanti-óceán egy nagyobb szeletét ábrázolja. Ám ez nem minden, vannak elméletek arra vonatkozóan, hogy Piri Reisz hihetetlen térképén már ott szerepel az Antarktisz egy darabja is. Erről az elméletről például nem is olyan rég a Netflix egyik csúcsprodukciójában, az Emberek az emberiség előtt című nyolcrészes dokusorozatban is szót ejtenek erről a földrajzi szenzációról.

A térkép amúgy Törökországban 1929-ben akkor került elő, amikor a szultáni palotát múzeummá alakították át. A térkép azóta elképesztő világhírnevet járt be, és számtalan érdekesség kering róla, így többek között az, hogy Dél-Amerikát csak sokkal később térképeszték fel, és ekkoriban készült térképeken még nem is jelent meg. De Piri Reisz térképén már szerepel. A térkép rendkívül pontos, és ez is meglepi a tudósokat.

Korábban pedig több feltételezés is született arról, hogy az 500 évvel ezelőtt készült térkép igazából olyan állapotot mutat be, amely több ezer évvel Piri Reisz előtt volt, és azt is ezzel az elmélettel magyarázzák, hogy az Antarktisz miért szerepel rajta úgy, hogy közben az Antarktiszt csak 1820-ban fedezték fel hivatalosan. Ám sokak szerint elsősorban az Antarktisz ábrázolás onnan ered Piri Reisznél, hogy Ptolemaiosz térképt használta korábbról, ahol szerepel egy óceánokat lezáró földnyelv.

Még több érdekesség a hihetetlen térképről:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás