promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Előkerült egy 600 éves térkép a Földről, és teljesen sokkoló dolog van ráírva
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A mai világtérképek kialakulásához nem volt könnyű az út. 

A történelem számos titkot és hibás térképet rejteget. Sokkoló lehet a tény, hogy állítólag az össes, valaha készült készült világtérkép téves. 

És, hogy miért van ez így? 

Európát mindig a világ közepének ábrázolják a térképek, méretben pedig hasonlónak tüntetik fel mint Afrikát. De például Grönland is hasonlóan tekintélyes méretű. Ennek viszont kevés köze van a valósághoz, ami abból fakad, hogy ez egy hengeres vetület, azaz nem veszi figyelembe a gömb alakot, emiatt viszont az egyenlítőtől távolodva, a sarkok felé egyre nagyobb a méret- és alaktorzítás. Mivel a Föld gömb alakú és nem lapos, eleve az európai központúság egy hibás koncepció, hiszen ez relatív, és attól függ, melyik irányból nézzük a Földet. 

A hengeres vetületet egyébként egy flamand földrajztudós, Gerardus Mercator alkalmazta először a 16. században, így Mercator-vetületnek szokás nevezni, és azért nem kizárólag az egocentrikus európai gondolkodás indokolja, hanem praktikus okok is, hiszen innen Európából indultak - az európai civilizáció - által ismert hajós felfedezők/hódítók. 

A földrajzi bakik a térképeken különböző formákban és mértékben jelentkezhetnek leginkább:

-Eltérő méretarány: A térképeknek általában egy méretaránya van, és ha ez nincs helyesen ábrázolva, akkor az eltérő méretarány miatt a tárgyak vagy a területek mérete nem megfelelően jelennek meg.

-Torzítás: A térképek torzulhatnak, például az egyenlítő közelében vagy a pólusoknál. Az északi és déli sarkok például a leggyakrabban torzultak.

-Hiányos vagy helytelen adatok: A térképezés során gyűjtött adatok hiánya vagy pontatlansága is hibákat eredményezhet a térképen.

-Helytelen elhelyezkedés: A térképen lévő helyek helytelen elhelyezése, például rossz koordináták vagy a térképen ábrázolt helyek hibás azonosítása is okozhat problémákat.

-Helytelen névhasználat: A helynevek helytelen vagy elavult használata, valamint az eltérő helynevek használata különböző régiókban vagy kultúrákban, szintén hibákat eredményezhet a térképeken.

-Időbeli változások: A térképek nem mindig követik a valós idejű változásokat, például az építkezések vagy az útfejlesztések során bekövetkező változásokat, ami pontatlanságot okozhat.

De a múltban is voltak olyan sötét foltjai a térképeknek, melyekre teljességgel téves magyarázatokat adtak az akkori tudósok. 

1500-ban egy olyan térképet alkottak, melyre Ázsia déli részénél odaírták, hogy "sárkányok területe". 

Akkoriban még sokkal jobban hittek a mitológia lényekben, így a sárkányok létezésében is, és a tengerek bizonyos pontjain is sárkányokat és különféle víziszörnyeket okoltak sok hajós rejtélyes eltűnéséért. Ezek a térképek nem is a tájékozódásban segítették az embereket, inkább a legandáknak adtak helyet.

Aztán elkészült a "Mappae Mundi" térkép, ami inkább a világegyetem leírására szolgált, és rajta volt az Édenkert fája is, és természetesen szörnyek és sárkányok is. 

A "Tabula Rogeriana" pedig egy olyanfajta térkép volt, ami az iszlám térképkészítő, Al-Idrisi saját tapasztalatai alapján készült.

A 15.században már elkezdődött egy olyan hullám, melyben egyre pontosabb térképek készültek, de azért még mindig voltak jócskán bakik ezeken is. Kaliforniát pl. külön szigetnek ábrázolták az amerikai kontinenstől, amit a valaha volt legnagyobb világtérképes hibaként tartanak számon.

1657-ben még mindig szerepeltek mitikus elemek a térképeken. Az angol Peter Heylin pl. Ausztráliához társította Utópiát és Tündérföldet is. 

A valaha volt talán legpontosabb térkép 1999-ben készült, egy japán építész által. Ő volt Hajime Narukawa. Ő már jóval méretarányosabb térképet alkotott, de a mai napig nem pontosak a térképek méretarányai, és az általánosságban elterjedt világtérképek sík nézete is helytelen. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás