promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az USA őrült katonai ötlete az egész Földet elpusztíthatná, még mindig hüledeznek miatta a fizikusok
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Őrült ötletekben nem volt hiánya hidegháború idején, de ez magasan viszi a pálmát.

A hidegháború és az abból adódó fegyverkezési verseny az Egyesült Államok és a Szovjetunió között olyan eszement ötleteket szült, hogy azok némelyike ma már szinte hihetetlennek tűnik. Az egyik ilyen elképzelés szerint az USA nukleáris robbantást tervezett a Holdon, de Daniel Ellsberg, a RAND Corporation stratégiai elemzője 2017-es könyvében, a "The Doomsday Machine: Confessions of a Nuclear War Planner" című művében egy még ennél is őrültebb tervet mutatott be.

1960-ban Ellsberget, aki akkoriban a RAND Corporation stratégiai elemzője volt, az USA Légiereje felkérte, hogy értékeljen egy titkos javaslatot, amely a Szovjetunió által meglepetésszerűen indított nukleáris támadás esetén az amerikai nukleáris arzenál védelmére szolgált volna. A „Project Retro” névre keresztelt javaslatot már a légierő számos hivatalában vizsgálták, és a dokumentumokból kiderült, hogy a kutatás-fejlesztési, valamint a tudományos és technológiai osztályok is foglalkoztak vele.

Ellsberg nagyon meglepődött, amikor a javaslat olvasása közben kiderült, hogy egy meglehetősen őrült ötletről volt szó: a terv részletesen leírta, hogy az USA-nak össze kellene gyűjtenie ezer darab Atlas rakétahajtóművet – ez volt a korszak legnagyobb rendelkezésre álló rakétahajtóműve -, és azokat szilárdan a talajhoz rögzíteni a Föld forgásirányával szemben. Az elképzelés szerint, ha a Ballisztikus Rakéta Korai Figyelmeztető Rendszer (BMEWS) radarjai észlelnék a Szovjetunióból érkező támadó rakétákat, az Atlas motorokat szinte egyszerre begyújtva rövid időre meg tudnák állítani a Föld forgását. Ennek köszönhetően a szovjet rakéták elkerülnék célpontjukat, az amerikaiak pedig, miután ismét helyreállt a Föld forgása, sikeres válaszcsapást indíthattak volna.

Az ötlet persze minden tudományos alapot nélkülözött. Fizikai képtelenség volt a felvetés, de ha mégis működött volna, ez a megoldás akkor is sokkal nagyobb katasztrófát idézett volna elő bolygónkon, mint néhány nukleáris csapás. Ellsberg számításai szerint 2,6 x 10^21 kilogramm hajtóanyagra lett volna szükség a művelet sikeréhez, ami körülbelül 500-szor több, mint a Föld atmoszférájának teljes tömege.

Ahogy fogalmazott:

"Ha feltételezzük, hogy lehetséges lenne elegendő mennyiségű hajtóművet építeni, és ha a Föld forgásának megváltoztatásához szükséges idő alatt beindítanánk őket, akkor is olyan mennyiségű forró égésterméket juttatnánk a légkörbe, hogy az valóságos katasztrófát idézne elő."

Arról már nem is beszélve, hogy a helyzet hasonló lenne ahhoz, mint amikor egy rendkívül gyorsan pörgő körhinta hirtelen, egyik pillanatról a másikra megáll. Ha nem kapaszkodtunk, vagy voltunk rögzítve, akkor bizony kirepülünk és alaposan megüthetjük magunkat. A Föld esetében is hasonló dolog történne, csak sokkal nagyobb léptékben és sokkal durvább következményekkel.

Szerencsére ez az őrült ötlet megvalósíthatatlan volt, de már az is nagyon bizarr, hogy valakinek egyáltalán az eszébe juthatott ilyesmi.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás