promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas kőtárgyra bukkantak Egyiptomban, az ősi birodalomról alkotott képünket alaposan átírja a páratlan lelet
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyiptom titkait még mindig nem sikerült teljesen feltárni, a mostani felfedezés lehet a kulcsa egykori hatalmuknak.

Kevés olyan történelmi korszak van, amely annyi titkot és csodát tartogatna számunkra, mint az ókori Egyiptomi Birodalom. Lenyűgöző mérnöki, orvosi és csillagászati tudás mellett varázslatosan összetett és színes hitrendszer is jellemezte ezt a különleges civilizációt. A régészek fáradhatatlan munkája révén mára nagyon sokat tudunk már róluk, azonban még így is tartogat számunkra meglepetéseket.

Az ókori Egyiptom és Szudán tájait hatalmas kőfalak hálózata szeli át, melyek évezredek óta őrzik a múlt emlékeit. Egy új tanulmány szerint ezek az ősi, ember által alkotott struktúrák több mint 3000 évvel ezelőtt épültek, céljuk pedig a Nílus folyó víztömegének szabályozása volt. Lényegében egyfajta gátrendszer, amely még ma is lenyűgöz bennünket nagyszerűségével.

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem és a Manchesteri Egyetem kutatói különböző technikákkal, beleértve a műholdas képeket, drónokat és terepfelméréseket, térképezték fel a közel 1300 ősi gátszakaszt. Sok ilyen szerkezet azóta az Asszuáni-gát víztározója alá került, ezért a kutatók kénytelenek voltak a 19. századi utazók naplóira, egy 200 éves térképre és a brit Királyi Légierő 1934-ben készített légi fényképeinek archívumaira is támaszkodni.

A szerkezetek radiokarbonos vizsgálata révén sikerült megállapítani, hogy néhányat több mint 3000 évvel ezelőtt építettek, és fontos szerepet játszottak az ókori egyiptomi civilizáció sikerében. A nagy kőfalak, néhány akár öt méter vastag és 200 méter hosszú is lehet, befolyásolták a Nílus folyását és segítették a hajózást a veszélyes szakaszokon.

"Ez a hihetetlenül tartós, folyószabályozási mérnöki csoda létfontosságú szerepet játszott abban, hogy az itt élő közösségek képesek voltak élelmet termelni és felvirágoztatni civilizációjukat ezen a kihívásokkal teli tájon évezredeken át" - mondta el Dr. Matthew Dalton, a tanulmány vezető szerzője a Nyugat-Ausztráliai Egyetemről.

Az ókori módszer annyira bevált, hogy még a 20. században is igyekeztek lemásolni elődjeik technikáját és több új gátszakaszt is építettek, az általuk határolt területeket pedig napjainkban is művelik.

A falak feltérképezése rávilágít arra, milyen sokat változtak Észak-Afrika tájai az elmúlt évezredek során. Sok gát olyan területeken található, amelyek ma már kopár sivatagi területek, ez pedig arra utal, hogy egykoron folyók kanyarogtak ezeken a területeken is.

Az Egyiptomi Birodalom felvirágzása nagyrészt az ilyen mérnöki csodáknak volt köszönhető. A folyószabályozás révén drámai mértékben tudták növelni a terményhozamot, így pedig a zord körülmények dacára is biztos alapokra helyezhették civilizációjukat. Nem véletlen, hogy később is nagyon sok nép próbálta ellesni titkaikat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás