promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ legősibb városa 11.000 éve lakott, a civilizáció hajnalába repít minket ez a kőből épült, varázslatos időgép
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A múltra nyitott titkos ajtóként az emberiség történelméről suttognak ezek az ősi városok.

Az emberi történelem hajnalán, amikor civilizációnk első szikrái kigyulladtak, városok kezdtek formálódni a korábban csupán apróbb falvakkal tarkított vidékeken. Nem kellett hosszú időnek eltelnie hozzá, hogy ezek az egyre nagyobb méreteket öltő települések a kultúra, a tudás és a hatalom központjaivá váljanak, és sokuk még ma is büszkén áll. De vajon melyikük viselheti a legrégebbi, még mindig lakott város címet? Erre a kérdésre nem könnyű felelni, hiszen a válasz sok tényezőtől függ, beleértve azt is, hogy mit értünk folyamatosan lakott város alatt, de azért akad néhány olyan aspiráns, melyeknek eredete szinte a civilizáció hajnaláig nyúlik vissza.

A komoly dicsőséget jelentő címéért több jelölt is versenyben van, de ami általánosságban véve elmondható róluk, az, hogy legtöbbjük a Közel-Keleten található. Közülük is kiemelkedik Jerikó, amelyet a Biblia híres történetéből ismerhetünk, bár az elfogadott tudományos vélekedés szerint az abban említett csata valószínűleg nem történt meg. Régészeti bizonyítékok szerint a területen évezredek óta folyamatosan élnek emberek. A város és híres falai hozzávetőleg Kr.e. 9000 körül épültek. Belegondolni is szédítő, ha a kövek beszélni tudnának, mennyi mindenről regélhetnének? Népek és kultúrák virágoztak fel, majd tűntek el a történelem süllyesztőjében ilyen hosszú idő alatt, a falak pedig a történelem emlékeinek néma őrzőiként magasodtak akkor és ma is az alattuk elhaladó emberek fölé.

Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy ezeket az épületeket ne tévesszük össze a modern Jerikóval, a nyugati parton található palesztin várossal. Jerikó ősi része valójában Tell es-Sultan néven ismert, mintegy 2 kilométerre északra a mai városközponttól. Vitatott, hogy tekinthető-e folyamatosan lakottnak, de ha egy kvízben megkérdezik, melyik a legősibb lakott település, valószínűleg Jerikót várnák válaszként.

Nincs azonban hiány kihívókban. A Szíriában található Damaszkusz sokáig bajnoknak számított a legöregebb város címéért folyó küzdelemben, azonban a később fellelt régészeti maradványok azt mutatják, hogy a korábbi feltételezéssel szemben az emberek nem Kr.e. 9000 körül, hanem „csak” mintegy 6000 évvel később telepedtek le folyamatosan a mai Damaszkusz területén.

Aleppó is elképzelhetetlenül ősi múltra tekinthet vissza. A megtalált leletek alapján úgy gondolják, hogy a Kr.e. hatodik évezredben már lakott volt. Fénykorát viszont csak jóval később, a Kr.u. 12 és 15. század között érte el a Selyemútnak köszönhetően.

Végül, de nem utolsósorban, meg kell említenünk az Egyiptomban található Faiyum városát. Az ókori egyiptomiak alapították Shedet néven. A település alapítóinak a krokodil isten, Sobek iránti rajongása miatt a görögök "Krokodilopolisznak" nevezték el. Kairótól mintegy 130 kilométerre délnyugatra fekszik, a város közelében talált kerámiák és egyéb szerkezetek arra utalnak, hogy az emberek már Kr.e. 5500 körül éltek itt, ami Faiyumot nem csupán Egyiptom, hanem egyben Afrika egyik legöregebb településévé is teszi.

A felsorolt városok mind fontos szerepet játszottak az emberi civilizáció fejlődésében, és továbbra is büszkén tanúskodnak a múltunkról és építőik szakmai nagyszerűségéről. Az ilyen helyeket felkeresve tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha egy időutazáson vennénk részt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás