promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Észak elsüllyedt Atlantisza bukkant elő az iszap alól? A 600 éves rejtély nem várt fordulatot vett
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Már senki sem hitt a létezésében, pedig nagyon izgalmas helyen lapult a rejtély megoldása.

Atlantiszt sokan szeretnék megtalálni, vagy egyszerűen csak hinni abban, hogy ez a csodás hely egykor valóban létezett. Persze ki tudja, ha valaha is előkerül, nem okozna-e csalódást, hiszen a valóság általában messze nem olyan lenyűgöző, mint amilyenre a fantáziánk színezte az elveszett kontinens/város legendáját az évezredek során. Sok olyan hely akad szerte a világban, amit már kapcsolatba hoztak vele, azonban Németország viszonylag ritkán szerepel ezek között. Pedig nagyon úgy tűnik, hogy az északi országban éppen most sikerül ráakadni egy rejtélyes elsüllyedt városra.

Rungholt, avagy az Északi-tenger Atlantiszának régóta ismert legendája, egy több mint 600 évvel ezelőtt elsüllyedt városról és egy hatalmas, soha nem látott vadságú viharról regél. Mivel az évszázadok alatt soha nem lelték bizonyságát a történetnek, lassan kezdték azt gondolni, hogy csak egy képzeletbeli helyről van szó. A közelmúltban viszont egy szenzációs felfedezés révén minden megváltozott.

A Kieli Egyetem, a Mainzi Johannes Gutenberg Egyetem, a Balti- és Skandináv Régészeti Központ és a Schleswig-Holsteini Állami Régészeti Osztály régészeiből álló csapat a Watt-tenger mellett elterülő iszapos lapály 10 négyzetkilométeres részét geofizikai képalkotási technikák, például mágneses gradiometria, elektromágneses indukció és szeizmikus módszerek alkalmazásával vizsgálta át. Kutatásuk igazolni látszik a legendát.

Rábukkantak egy nagyméretű, körülbelül 40 méter x 15 méter alapterületű épület, valószínűleg egy hajdani templom, alapjaira, valamint olyan építmények nyomaira, amelyek a tengertől védhették a települést.  Azt gyanítják, hogy a templom lehetett egykoron Rungholt központja, amely néhány fennmaradt beszámoló szerint középkori léptékkel mérve nyüzsgő kereskedelmi kikötő volt, ahol halakkal, hálókkal és osztrigákkal kereskedtek az utcákat pedig vendéglők, bordélyházak, fogadók és templomok szegélyezték.

1362 januárjában szomorú napra ébredtek a jómódú település lakói. Nagyon heves vihar csapott le a mai Németország, Dánia, Hollandia és Anglia területére. A „The Great Wind”, azaz a hatalmas szél névvel illetett égiháború iszonyatos pusztítást hagyott maga után. Egy Angliában íródott egyházi krónika sorai szerint még forgószelek is pusztítottak ezen a szörnyűséges napon, Rungholt városa pedig ekkor került víz alá, majd idővel belepte az iszap is.

A sors különös iróniája, hogy sokan nap mint nap elsétálhattak az évszázadokkal ezelőtt eltűnt város romjai felett és még csak nem is sejtették, mi lapul a talpuk alatt. Ez az eset is azt bizonyítja, hogy a régi történeteket sokszor érdemes komolyan venni. Attól még, hogy valamit hosszú időn keresztül nem sikerült bizonyítani, nem biztos, hogy nem is létezik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás