promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA felkészült a legrosszabbra: így akarják megvédeni a Földet a pusztulástól
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy nagyobb aszteroida becsapódása végzetes lehet, de a NASA igyekszik felkészülni arra, hogy elkerüljük a kihalást.

A Földet természetesen nem csak a klímaváltozás fenyegeti, hanem az űrből érkező égitestek is. A dinoszauruszok sajnos már nem tudnak róla mesélni, hogy egy nagyobb aszteroida becsapódása milyen pusztító hatással lehet a bolygónkra, de mi később fel tudtuk mérni ennek a kockázatát.

Ugyebár már több filmben is eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha meg kellene állítania egy üstököst, vagy aszteroidát, ami akár tömeges kihalást is előidézhetne. A leghíresebb talán az Armageddon, amiben végül Bruce Willis menti meg a világot.

Hősökre szükség van, de azért a NASA közben egy bolygóvédelmi rendszert működtet, amelynek célja, hogy időben észlelje és elhárítsa az ilyen veszélyeket.

A NASA legújabb projektje egy új űrteleszkóp építése, amely a Near Earth Object (NEO) Surveyor nevet kapta. Ez egy infravörös távcső lesz, amely a Földhöz közel kerülő aszteroidákat hivatott felderíteni és követni. A teleszkóp leghamarabb 2028-ban kezdheti meg a munkáját, de már most duplájába kerül az eredeti tervben szereplő árhoz képest. Persze erre azért szükség van, ha nem szeretnénk, hogy a jövőben egy nagyobb égitest radírozzon le minket a térképről.

A NEO Surveyor ötlete 17 évvel ezelőtt merült fel. Akkor a szakemberek arra jutottak, hogy a NASA-nak a 100 méternél nagyobb objektumok 90 százalékát katalógusba kell vennie, hogy felmérje azok kockázatát a bolygónkra. Eredetileg ezt 2020-ig szerették volna elérni, ám ez nem valósult meg. A jelenlegi állás szerint további három évtizedre lenne szükség, hogy ezt a célkitűzést sikerüljön teljesíteni.

A NEO Surveyor a mostani űrteleszkóp, a Neowise helyettese lesz. Ugyebár ez a projekt segített abban, hogy sikeresen végrehajtsák az első aszteroida-eltérítési kísérletet: egy űrszondát nekiütköztettek egy aszteroidának, és ezzel megváltoztatták annak pályáját.

A NASA bolygóvédelmi rendszere tehát működik, de még sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy teljes biztonságban legyen a Föld. Szerencsére az újonnan felfedezett aszteroidák egyike sem jelent közvetlen veszélyt a bolygónkra még jó ideig, szóval van időnk felkészülni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás