promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lefagytak a NASA dolgozói: titokzatos fémgömbök jelentek meg az égen, senki nem tudja, mik lehetnek
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Pentagon és NASA sem tagadja már, hogy valami ismeretlen dolog repked a levegőben.

Május 31-én került sor a NASA első UAP (Unidentified Anomalous Phenomena) tematikával foglalkozó konferenciájára. A kérdést vizsgáló csoportot tavaly hozták létre azzal a céllal, hogy az UFO-kat – amelyekre most már hivatalosan UAP-ként hivatkoznak – adatvezérelt tudományos szabványok szerint tanulmányozzák.

A szakértők szerint az elmúlt 27 évben körülbelül 800 eseményt rögzítettek. Mindegyik megfigyelés a Föld légterében történt, nem pedig az űrben vagy a tengeren. A legtöbb esetben a jelenségeket kereskedelmi repülőgépeknek, polgári és katonai drónoknak, illetve időjárási és kutató léggömböknek tulajdonították. Azonban az esetek 2-5 százaléka "anomáliákat mutatott", és nem lehetett hétköznapi magyarázatot adni rájuk. Ezeknek a jelentéseknek a fele furcsa gömbökről szól, amelyek fémesnek tűntek és a legtöbb esetben nagy magasságban repültek. A világ szinte minden táján találkoztak már ezekkel a különös objektumokkal, amelyek egyaránt foglalkoztatják a tudományos és a katonai világ képviselőit is.

Sean Kirkpatrick, az USA Védelmi Minisztériumához tartozó All-Domain Anomaly Resolution Office (AARO) igazgatója úgy fogalmazott, hogy ezek a rejtélyes gömbök nagyon különösen viselkednek, a manőverezőképességük pedig egészen páratlan. A legtöbb UAP megfigyelés az USA keleti és nyugati partjain, a Közel-Keleten és a Csendes-óceánon történik. Kirkpatrick szerint ez valószínűleg egyfajta mintavételi torzításra vezethető vissza, mivel ezek a területek számítanak a világ az amerikai hadsereg által legjobban megfigyelt részeinek.

A konferencián felszólaló szakértők arra is rámutattak, hogy a UAP-ok tudományos vizsgálatához több jó minőségű adatra lenne szükség. Megfelelő adatok hiányában ugyanis nem lehetséges levonni olyan következtetéseket, amelyek megfelelnek a legmagasabb tudományos szabványoknak. A hadsereg és a Pentagon szerepe azért is jelentős ebben a tekintetben, mert ők nagyon sok információval rendelkez(het)nek ebben a kérdésben is, csak sajnos a szigorú titkosítási előírások miatt ezek jórésze hozzáférhetetlen a tudományos élet képviselői számára.

Szomorú, de jellemző napjaink online történéseire, hogy több olyan szakembert, aki a NASA UAP tanulmányi csapatát erősíti, online trollok zaklatták, ez pedig hátráltathatja erőfeszítéseiket a jelenség megértésében. Nicky Fox, a NASA Tudományos Misszió Igazgatóságának társigazgatója ezzel kapcsolatban így fogalmazott:

"Igazán elszomorító hallani, hogy milyen zaklatásnak vannak kitéve a kutatóink online, csak azért, mert ezt a témát tanulmányozzák. (…) A zaklatás csak tovább stigmatizálja az UAP kutatások területét, jelentősen akadályozva a tudományos előrehaladást és elriasztva másokat attól, hogy tanulmányozzák ezt a fontos témát.”

A jelenség tudományos vizsgálata tehát még mindig gyerekcipőben jár, és számos kérdés vár megválaszolásra. Vajon mi lehet a fémes gömbök eredete és célja? Milyen technológiával rendelkeznek, hogyan képesek ilyen magas magasságban repülni? És végül, de nem utolsósorban, milyen hatással lehetnek ezek a jelenségek a jövőbeli légiközlekedésre és védelmi stratégiákra? Reméljük, hogy hamarosan választ kaphatunk ezekre az izgalmas és rejtélyes kérdésekre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás