promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A következő háborút az USA a világűrben vívja meg? Az oroszok és a kínaiak már a célpontokat keresik
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyre több jel mutat arra, hogy a jövő háborúit már az űrben fogják megvívni.

Az Amerikai Űrerő (United States Space Force - USSF) a világ egyik legújabb és legizgalmasabb haderő ága. Az Egyesült Államok kormányának hivatalos szerveként, a Védelmi Minisztérium alárendeltségében működik, létrehozásának célja pedig az volt, hogy biztosítsa az Egyesült Államok és szövetségesei számára a szabadságot és a biztonságot az űrben. Az Űrerő fő feladatai közé tartozik az űrben lévő amerikai érdekek védelme, az űrtechnológiai innováció elősegítése, valamint az űrrel kapcsolatos tudás és képességek fejlesztése.

Sokan a jövő haderejeként hivatkoznak rá, annak dacára is, hogy gyakorlati szerepe egyelőre még kissé nehezen körülírható. Az űrben való emberi jelenlét nélkülözhetetlen a modern élet számos területén, beleértve a kommunikációt, a navigációt, a gazdaságot és a nemzetbiztonságot. Valójában az Űrerő legfőbb feladata éppen annak a biztosítása, hogy az Egyesült Államok képes legyen fenntartani és védeni az űrben lévő infrastruktúráját és érdekeit, kimondva, kimondatlan főként Kína fokozódó fenyegetése ellenében.

Életrehívása persze azt is jelenti, hogy egy eddig békésnek tekintett helyszín is könnyen militarizálódhat, hiszen innentől kezdve az űr már nem csupán a tudósok és az űrhajósok játszótere, hanem a hadseregé is. Az Űrerő létrehozása egyértelműen jelzi, hogy az Egyesült Államok elkötelezett az űrben való aktív jelenlét mellett, és kész arra, hogy vezető szerepet vállaljon az ott folyó tevékenységekben.

Akik eddig hiányolták a konkrét feladatokat vagy eseményeket a viszonylag friss szervezet kapcsán, azok most elégedetten dőlhetnek hátra a fotelben. Az Amerikai Űrerő egy merész küldetésre készül, amelynek keretében megpróbálnak 24 órán belül kicserélni egy sérült műholdat. Ez a gyakorlat a jövő űrbéli tevékenységeinek előképe, és azt mutatja, hogy USA milyen gyorsan képes reagálni a váratlan helyzetekre.

Bár az Űrerőnek nincsenek olyan csilivili harci járművei, mint amilyeneket a filmekben láthatunk, akad viszont rengeteg műholdjuk, amelyek nélkülözhetetlenek az amerikai katonai hírszerzés számára. Ezek az eszközök teszik lehetővé, hogy az Egyesült Államok pontosan tisztában legyen valamennyi, a világban éppen zajló eseménnyel.

Pontosan ez a képeségük teszi őket annyira vonzó célponttá, például Oroszország, vagy éppen Kína számára. Az pedig nyílt titok, hogy ezek az országok képesek az ellenséges műholdakat szó szerint kiütni a pályájukról. Ha ilyesmi történne egy valós konfliktus közepette, a Pentagon vezetői vakon maradnának az ellenséges mozgásokkal szemben, így pedig az Egyesült Államok konfliktusövezetben tartózkodó katonáinak kiszolgáltatott helyzetbe kerülnének.

Az Űrerő új küldetése, a Victus Nox arra irányul, hogy tesztelje a szervezet képességét arra, hogy gyorsan reagáljon egy ilyen helyzetre. A cél az, hogy egy sérült műholdat 24 órán belül kicseréljenek, így minimalizálva a katonai hírszerzésben bekövetkező zavarokat.

A Victus Noctus küldetés azt mutatja, hogy az Űrerő készen áll arra, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljon a váratlan helyzetekre, és hogy az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy fenntartsa és védelmezze az űrben lévő infrastruktúráját és érdekeit. Az Űrerő a jövő haderője, és a Victus Noctus küldetés egy újabb lépés ezen az úton.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás