promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bejelentést tett a NASA: ez az aszteroida 220-szor gyorsabban közelít a Föld felé, mint egy Lamborghini
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA szerint az 1994 XD elnevezésű aszteroida hatalmas méretű, és nagy veszélyt jelentene a Földre.

Már bőven az Armageddon című film előtt is érdekelte az embereket, hogy mit tehetnénk, ha egy aszteroida megcélozná a Földet. Egy Bruce Willis szintű hős mentené meg az emberiséget, vagy felkészülhetnénk a kipusztulásra?

Mindenki tudja, hogy Michael Bay fimjében a NASA és Bruce Willis végül sikert arat, de a valóságban nem lenne ilyen egyszerű a dolog. Még most is keményen dolgoznak rajta a tudósok, hogyan kellene elkerülni egy ilyen becsapódást.

Anno a NASA DART nevezetű űrszondáját vezették neki szándékosan Dimorphos aszteroidának. A kísérlet célja az volt, hogy megnézzék, meg tudják-e változtatni a pályáját. Ez sikerült, szóval az amerikai űrkutatási hivatal valószínűleg meg tudná akadályozni a jövőben, hogy egy kozmikus objektum elpusztítsa a földi életet.

Most jövő hét kedden, vagyis június 13-án egy óriási aszteroida fogja megközelíteni a Földet. Az 1994 XD nagyjából akkora lehet, mint az Empire State Building, ráadásul hihetetlen, 77.300 km/órás sebességgel közelít. Kiszámoltuk, szóval így 220-szor gyorsabb, mint egy Lamborghini Aventador.

Nem is kérdés, hogy-e egy ilyen becsapódna a Földbe, akkor gigantikus pusztítást tudna okozni. A NASA szerint azonban nem jelent potenciális veszélyt ránk, mivel a Hold átlagos távolságának körülbelül nyolcszorosa lesz tőlünk.

Az 1994 XD legutóbb 2012. november 27-én volt a Föld közelében, és akkor is kiemelt médiafigyelmet kapott. Legközelebb 2041-ben fog visszatérni. A gigantikus aszteroida akkor jelenthetne veszélyt, ha valami alaposan letéríteni a pályájáról.

A NASA szerint jelenleg nincs olyan üstökös, vagy aszteroida, ami a közeljövőben veszélyt jelentene a Földre, ettől még továbbra is igyekeznek felkészülni minden eshetőségre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás