promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csodálatos felfedezés, az energiaitalok rejthetik az örökélet titkát
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Lehetséges, hogy közelebb van a hosszú fiatalság titka, mint reméltük.

Az öregedés lassítása, valamint a hosszú, fiatalos és egészséges élet mindig is az emberiség nagy álma volt. Egy új tanulmány szerint a taurin képes lassítani az öregedést és meghosszabbítani bizonyos állatok élettartamát. Ez egy aminosav, amelyet az emberi szervezet is termel, ráadásul a sokat szidott energiaitalok összetevői között is gyakran megtalálható. Egerek és majmok esetében már bizonyította jótékony hatásait, a nagy kérdés most az, hogy az emberekre is ugyanilyen jó hatással van-e?

A kísérletben a taurin meghosszabbította a vizsgált férgek és egerek élettartamát, és javította számos egészségi állapotukat jelző mutatójukat, a rézuszmajmoknál hasonló volt a helyzet. Az eredmények alapján logikusnak tűnik, hogy a taurint tesztelni kellene embereken is, mint az öregedés káros hatásainak lassítását célzó kezelést. Azonban még sok a megválaszolatlan kérdés. Nem tudjuk, milyen folyamatok által lassítja le a taurin az öregedést az állatok esetében, és kevés hosszú távú adat áll rendelkezésre a taurin emberekre gyakorolt hatásairól.

Voltak már korábban olyan klinikai humán kísérletek, amelyekben a taurin pozitív hatásait kutatták, de akkor nem az öregedés lassítását vizsgálták. Ezek alapján nagyon hatékonynak tűnt szívelégtelenségben szenvedők kezelése során, valamint szívinfarktus utáni rehabilitáció esetében is. A szívre és vérnyomásra gyakorolt pozitív hatásain túlmenően a vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a koleszterinszintet is képes csökkenteni. A legújabb állatkísérletek fényében valószínűleg újabb lendületet kapnak az emberek részvételével zajló kutatások.

Az emberi szervezet is képes előállítani taurint, valamint húsok és tejtermékek fogyasztásával is juttatunk be a testünkbe belőle. Komoly hatása van, hiszen az epesavak sóinak kulcs összetevője, ezek pedig támogatják szervezetünket a zsírok emésztésében, és elősegítik az antioxidáns készletünk egészséges szinten tartását, valamint szabályozzák a sejtekben lévő folyadék mennyiségét.

A kutatók mintegy 10 évvel ezelőtt jöttek rá arra, hogy a taurint kapó egerek jobb életfunkciókat mutatnak, mint kezeletlen társaik. Ez arra ösztönözte a csapatot, hogy a csontokon túl más egészségügyi mutatókat is vizsgáljanak, és a taurin hatásait más élőlények esetében is megvizsgálják. A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy az egerek, majmok és emberek esetében a taurin szintje jelentősen csökken az életkorral. Az emberekben a taurin szintje mintegy 80 százalékkal csökken a korai gyermekkor, illetve 60 éves kor között. Ez a csökkenés valószínűleg a szervezet saját taurin előállító képességéhez kapcsolódik, nem pedig az étrend változásához.

Azt is tesztelték, mi történik, ha visszaállítják a fiatalkori taurin szinteket a kísérleti állatokban. A taurinnal kezelt férgek (Caenorhabditis elegans) átlagos élettartama 10-23 százalékkal, az egereké pedig10-12 százalékkal lett hosszabb, mint a kezeletlen állatoké. Ráadásul a taurinnal kezelt egereknek növekedett az izomerősségük és a cukoranyagcseréjük is hatékonyabb volt, az öregedés bizonyos jelei, mint például a DNS-károsodás és a sejtöregedés, amikor az öregedő sejtek abbahagyják a szaporodást és felhalmozódnak, kevésbé volt jellemző.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a taurin képes jelentős mértékben lassítani az öregedés sebességét. Azonban még nem világos, hogy pontosan miért. Ráadásul gondosan tervezett klinikai vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy étrend kiegészítők részeként az emberekre is hasonló hatással bírna-e, és ha igen, mikor és milyen adagokban kellene ezeket bevenni. Mindenesetre addig is reménykedhetünk abban, hogy hamarosan búcsút inthetünk a korai öregedésnek és beköszönt a hosszú fiatalság és boldogság korszaka.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás