promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Észvesztő kotyvalékot fogyasztottak egy titkos egyiptomi kultusz hívei, a rémisztő összetevőktől bárkinek görcsbe rándulna a gyomra
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ennek a koktélnak a receptjét kevesen mernék kipróbálni egy családi összejövetelen.

Az ókori Egyiptom még mindig képes lenyűgözni napjaink emberét. A hatalmas piramisok, a Nagy szfinx, bámulatosan érdekes isteneik és korukat magasan meghaladó tudásuk révén méltán tartanak számot az érdeklődésre. Ez a sokat kutatott rejtélyes világ most újabb meglepő felfedezéssel szolgált. Egy 2000 éves váza titkának friss felfedezése szerint egy ősi kultusz hívei olyan italt fogyasztottak, aminek már a hallatán is görcsbe rándulhat a gyomrunk.

A kutatók által tüzetes vizsgálatoknak alávetett ősi edényben egy különös ital maradványaira bukkantak. Ezt az ókori koktélt feltehetően a furcsa, macskaszerű istenséget, Bészt tisztelő kultusz tagjai fogyasztottak. Az italban több hallucinogén növény, alkohol, illetve méz mellett különféle emberi testnedvek nyomait is megtalálták.

A szakértők arra gyanakszanak, hogy a szó szerint „ütős” kotyvalékot valószínűleg rituális gyakorlatok során fogyasztották. Bész, a részben törpe, részben macskaszerű lény védelmező istenség volt, különösen az anyáké és gyermekeké, de ezzel együtt a szexualitás patronálását is nevéhez társították. Hívei szerint képes volt a veszély elhárítására, a bajok elkerülésére, és hatalmával megakadályozni a rosszat.

A kultusz tagjai a titokzatos folyadékot úgynevezett Bész vázákból itták. Ezek a kerámia edények az istenség képmásával voltak díszítve.  Úgy vélik, hogy tisztelői szerint ennek a bizarr folyadéknak jótékony és védelmező hatása volt.

A vázán talált maradványokat elemzésével kiderítették, hogy az italban felhasználták a szíriai rutafű nevű, erősen pszichoaktív hatású növényt. Ennek magjai nagy mennyiségben tartalmaznak harmine és harmaline nevű vegyületeket, amelyek álomszerű látomásokat idéznek elő. Ezt a hatást még igyekeztek tovább fokozni más, szintén kábító hatású növények, mint például a mimóza és kék lótusz hozzáadásával.

Már így is nagyon különleges italról beszélhetünk, azonban a Bész kultusz hívei nem elégedtek meg ezekkel a hallucinogén összetevőkkel, hanem további komponensekkel is próbálták megbolondítani italukat. A kutatók alkoholos folyadék nyomait is megtalálták, amit erjesztett gyümölcsből állítottak elő, valamint mézet, illetve méhpempőt. A legdurvább összetevők viszont csak ezután következtek. Emberi testnedvekkel gazdagították a varázsszert, amibe került anyatej, hüvelyváladék, sőt emberi vér is.

Ez a felfedezés újabb bizonyíték arra, hogy az ókori Egyiptom misztikus világa milyen meglepő és sokszor megdöbbentő szokásokat rejtett. Egy dolgot biztosan kijelenthetünk: nagyon erős pozitív hatást kellett tulajdonítaniuk az italnak ahhoz, hogy le bírják gyűrni ezt a szörnyűséges kotyvalékot. Vagy a hallucinogén összetevőknek és az alkoholnak már az illatától is megrészegültek és teljesen mindegy volt nekik, hogy mit isznak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás