promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megfejtették a Stonehenge kőköreinek titkát, letaglózó állítás látott napvilágot - kicsit megint máshogy fogsz a gigantikus építményre nézni
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ egyik legrejtélyesebb épülete mindig tartogat meglepetést a szakértők számára.

A Stonehenge Nagy-Britannia és a világ egyik legrejtélyesebb épülete, és minden bizonnyal a világ egyik leginkább turistacsalogató látványossága, amelyet évente milliók keresnek fel. A megalitikus építmény ezernyi titkot őriz, a rendeltetését, legalábbis a pontosat soha nem fogjuk majd megtudni nagy valószínűséggel. Az elmúlt évtizedekben a kutatók már ezer elmélettel előálltak, és ezek közül az egyik egizgalmasabb az, amelyben egyfajta határkijelölő funkciót tulajdonítanak ezeknek az építményeknek. Arra, hog a környéken egykor szörnyű és állandó harcok folytak, az is bizonyíték, hogy bizony nagyon sok sírhely és temetkezé található az építmény környékén.

Egy nagyobbat például pár nappal ezelőtt találtak meg a szakértők.

Az építmény immár 4500 éves, és egy olyan helyen áll, ahol már korábban is álltak építmények, a szakértők például egy óriási templom nyomaira is bukkantak a kőtömbök alatt. A kutatások pedig folytatódnak, Trevor Cox, a Salfordi Egyetem munkatársa például pár évvel ezelőtt akusztikai vizsgálatokat kezdett a Stoneheng-dzsel kapcsolatban a kollégáival. És nagyo nfelfezesét tettek, kiscsit meg is fejtették az építmény egyik nagy titkát. Miniatűrön kísérleteztek, és megállapították, hogy a kőtömbök elhelyezkedése az építményen belül felerősíti a hangokat, míg szinte teljesen elnyelte a kívűlállók elől.

Tehát nagyon alkalmas volt arrra is, hogy egy privát elit rituális csoportosulási helyeként funkcionáljon.

Sőt, azt is megállapították, hogy egykor a kőépítmény körött sűrű bokrok húzódtak, ezzel is még zártabb hellyé tették az építményt. A zárt tér pedig igazán hipnotikus élményt adhatott a körön belül állóknak. Ez erősíti a vallási nézeteket, de nem zárja ki azt, hogy egyéb funkciókat is betölthetett az építmény.

Íme egy ábra, hogy terjed a hang a köveken belül:

(Forrás: BBC, Nők Lapja)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás