promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkolóan hatalmas hegyek rejtőznek a Föld mélyén, a Mount Everest eltörpül mellettük
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Föld mélye különös titkokat rejt, jól mutatva, hogy mennyire keveset tudunk még saját bolygónkról is.

A földrajz és a geológia számos érdekeséget tartogat számunkra, nem véletlen, hogy még a sokak által unalmasnak tartott iskolai órákon is mindig örömmel lapozgattuk az atlaszunkat. Amire egészen biztosan mindenki jól emlékszik, hogy a Mount Everest, a Föld legmagasabb hegye, legalábbis a tengerszint feletti magasság tekintetében, ha azonban az alaptól a csúcsáig mérve hasonlítanánk össze őket, akkor vitán felül a Hawaii szigetén található, jelenleg szunnyadó pajzsvulkán, a Mauna Kea nyerne. Ennek „teljes” magassága 10 203 méter, amelynek nagy része a víz alatt rejtőzik. A nagy kérdés, hogy létezhetnek a Földön ennél is magasabb hegyek? A válasz igen, ráadásul olyan helyen találhatóak, ahol kevesen keresnék őket.

Az Antarktiszon található szeizmológiai központokat használva a kutatók felfedeztek egy rejtélyes hegységrendszert a Föld belsejében, melynek csúcsai lenyűgözően hatalmasak. Ezek a "hegyek" a mag és a köpeny határában helyezkednek el, és nagyságrendileg négy-ötször magasabbak, mint a Mount Everest. Külön érdekességük, hogy ez a határvonal jelentős hatással van a Föld felszínén látható geológiai jelenségekre is.

Ezt a határt 1996-ban azonosították tudósok, akik a földrengések szeizmikus hullámainak segítségével vizsgálták a Föld belső szerkezetét. Bizonyos események, mint például a földrengések és nagyobb nukleáris robbanások hullámokat bocsátanak ki, amelyek eltérő sebességgel haladnak át a különböző anyagokon, ez pedig precízen mérhető. Ennek érdekében bázisokat hoztak létre a Föld legeldugottabb sarkaiban (többek között az Antarktiszon), hogy ezeket a hullámokat mérve feltérképezhessék a Föld belső rétegeit.

A kutatók 25 különböző földrengés adatait vizsgáltak, és valami nagyon szokatlanra bukkantak. Az olvadt mag és a folyékony köpeny között olyan terület található, amelyen hatalmas földalatti hegyek, illetve hegyláncok húzódnak. Hiába telt el azóta több évtized, még mindig ugyanannyira rejtélyesek ezek a képződmények, amelyeknek sem a pontos összetételét, sem pedig keletkezésük módját nem ismerik.

Annyi bizonyos a mérések alapján, hogy ezek a képződmények hihetetlen méretekkel bírnak, némelyik akár ötször magasabb a Mount Everestnél. Keletkezésük kapcsán azt feltételezik, hogy ez a réteg részben egy ősi óceáni aljzat maradványait tartalmazza, ahol a tengerfenék anyaga a két tektonikus lemez találkozásánál lerakódott és felhalmozódott, idővel létrehozva ezeket a különös geológiai formációkat.

Ez a felfedezés is jól példázza azt, hogy milyen keveset tudunk még saját bolygónkról is. A Föld mélyén olyan titkok rejtőznek, amelyek a mi életünkre is hatással lehetnek, azonban megértésükhöz nagyon komoly tudományos kutatásokra van szükség.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás