promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa remegés rázta meg a házakat, a tudósok szerint nem fölrengés okozta, de a valódi okot még senki sem tudja
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szakértők sem találtak még megnyugtató magyarázatot a különös jelenségre.

Kevés rémisztőbb dolog akad a Földön a természeti katasztrófáknál. Ilyenkor érezzük igazán, hogy az évezredes tudományos fejlődés dacára is mennyire esendő maradt az ember. Hiába alkotunk csodálatos épületeket, a természet erői sokszor kártyavárként rombolják le azt, amit mi fáradtságos munkával létrehoztunk. A földrengés a legpusztítóbb erők közé tartozik, ami bolygónk több pontján időről időre visszatérő problémát jelent.

Dániában található egy idilli szépségű sziget, Bornholm. Lakosai valóságos földi paradicsomban érezhetik magukat, azonban a közelmúltban olyan események rázták meg a szigeten élők nyugalmát, amire senki sem számított. Szó szerint. Május 13-án 60 ember vette fel a kapcsolatot a Dániai és Grönlandi Geológiai Szolgálattal (GEUS), hogy a szigeten észlelhető rengésekről tájékoztassák őket. Furcsa, mély morajlásról, remegésről és a fülükben érzett nyomásváltozásról számoltak be. 2.3-es erősségű rengéseket érzékeltek a szeizmográfok, azonban a kutatók röviddel később kizárták, hogy földrengésről lett volna szó.

A jelenség okaként ismeretlen eredetű akusztikus nyomáshullámokra gyanakszanak. Pontosan abban az időpontban zajlott egy nagyobb hadgyakorlat a szigettől 140 kilométerre található Lengyelországban. A megkérdezett kutatók azonban kizárták annak a lehetőségét, hogy egy ilyen távolságban végrehajtott robbantás ennyire komoly rengéseket okozott volna Dániában.

Szerencsére senki nem sérült meg az eset során, azonban volt olyan ház, aminek falán komolyabb repedés keletkezett. A furcsa eset okairól még mindig csak találgatnak, azonban leginkább emberi tevékenységre gyanakszanak. A legtöbb esetben, amikor ismeretlen remegésre és dübörgésre panaszkodnak az emberek, a légierő okolható a jelenségért. Amennyiben repülőik a tenger felett haladva lépik át a hangsebességet és megfelelőek a légköri feltételek, a hangrobbanás keltette hanghullámok a szárazföldet is elérhetik. Ilyenkor valójában nem a föld rengését érzik az emberek, hanem a levegőben terjedő nyomáshullámot.

A fenti magyarázat nagyon racionálisan hangzik, de azért nem mindenkit sikerült megnyugtatniuk. Egy ilyen távolról érkező lökéshullám képes lehet például egy ház falát megrongálni? Biztos válasz nincs még a kérdésre, csak egy dolog biztos: valami remeg Dániában.

Az alábbi videó segítségével láthatjuk, hogy milyen csodás helyről van szó, amit a rejtélyes rengések dacára is érdemes felkeresni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás