promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa anomáliák a Balatonnál, évszázadokig nem leltek rá választ
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A balatoni viharok gyönyörűek, félelmetesek, ráadásul még évszázados talány is kapcsolódik hozzájuk.

A Balatont nem véletlenül becézzük magyar tengernek. Fürdésre és hajókázásra csábító, finom hullámoktól fodrozódó vizének nehéz ellenállni. Pancsolás közben ráadásul szemünk elé tárul meseszép környezete, amely méltó módon foglalja keretbe ezt a csodás tavat. A legtöbben úgy gondolják, hogy mindent tudnak erről a páratlan természeti képződményről, azonban számos olyan titokkal bírt, amelyet évszázadokig nem tudtak megválaszolni.

Érdekes módon a két legizgalmasabb rejtély egyaránt az időjáráshoz kapcsolódik. Messzire kell visszautazni az időben, hogy elsőként találkozzunk a „heves” kifejezéssel, amely a Balaton vonatkozásában egy különleges jelenséget takar. Az 1800-as években már írásban is nyomát lelni ennek a furcsaságnak, amely a befagyott tó jegén helyenként megtalálható fagymentes, vagy esetleg hártyavékony jéggel borított foltokat jelenti.

Ezek valóságos csapdák, amik komoly veszélyt jelentettek azokra, akik a máshol vastag jégben bízva felszínére merészkednek és nem veszik időben észre, mi les rájuk a talpuk alatt. Nevét azoktól a horgászoktól kapta, akik a tó fenekén feltörő melegebb forrásokat okolták a furcsa jelenségért. Elsőre hihetőnek hangzik a feltevés, a tudományos igényű válaszra mégis 1960-ig kellett várni.

1964-ben a Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Intézet komoly kutatást végzett a Balaton vízére vonatkozóan, az állítólagos források helyét keresve. Hiába koncentráltak azonban azokra a területekre, ahol a legtöbb hevest figyelték meg korábban, semmilyen forrást nem sikerült találniuk a tó mélyén. Találtak viszont valami egészen mást. Érdekes, tölcsér formájú bemélyedések voltak a fenéken, melyekből buborékok törtek a felszínre. A mintákat kielemezve hamarosan kiderült, hogy széndioxidról van szó. Így könnyen megmagyarázhatóvá vált a hevesek rejtélye, hiszen a szénsavas víznek alacsonyabb a fagypontja.

A másik, még az előzőnél is korábbi talány a szél nélküli viharokhoz kapcsolódik, melyekről már az 1700-as évekből is találni feljegyzéseket. A korábban nagyon találóan csak „vésznek” hívott jelenség olyan, erős hullámzást takar, amelyeket szélcsendes, tiszta időben lehet megfigyelni, amikor látszólag semmi nem magyarázza a tarajos hullámok megjelenését.

Sokféle, időnként vadabbnál vadabb magyarázat született az évszázadok során. Voltak, akik úgy gondolták, hogy a tóval ismeretlen csatornákon át összeköttetésben lévő tenger nyomja ilyenkor át a vízét, mások a közelben tomboló vihar elektromosságának hatásával magyarázták és olyan elmélet is akadt, amely a víznyomás hatásaira próbálta visszavezetni a furcsa jelenséget.

A megoldás végül, mint oly sokszor, jóval egyszerűbb, mint azt sokan gondolták volna. A Balaton neves kutatója, Cholnoky Jenő 1936-ban válaszolta meg a kérdést. Tudományos alaposságú munkája szerint a rejtély nyitja a tó mélység és terület arányában keresendő. A magyar tengerhez hasonló méretű állóvizek általában jóval nagyobb mélységgel rendelkeznek (több tíz, vagy akár a százméteres mélységet is elérhetik, szemben a Balaton 11 méteres legnagyobb mélységével), emiatt a tó távoli pontjain feltámadó erősebb széllökések keltette hullámokat mi magunk is láthatjuk, a szélből azonban semmit sem érzékelünk. A jelenségnek tudományos neve is van, a víz nyugalmi helyzetből való kimozdítását denivellációnak hívják. Ennek eredménye a viharos felszín és a mini áradás.

Ebből a két példából is jól látszik, hogy a magyar tenger mennyi érdekességet tartogat számunkra. A két rejtélyre sikerült ugyan tudományos választ találni, de ettől még nem kevésbé lenyűgözőek.

Az alábbi videó egy „hagyományos”, ám igen látványos balatoni vihar vízre gyakorolt hatását mutatja be.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás