promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos vonalak tűntek fel a Balatonnál, világszenzáció lenne, ha egy híres elmélet igaza bebizonyosodna? Egy nagyon érdekes legenda háttere
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon izgalmas legendák élnek a Balatonnal kapcsolatban.

A Balatonra már most pörögnek a nyári szállásfoglalások, valószínűleg több százezer magyar fog majd ellátogatni idén is a magyar tenger partjára. Sokan a kikapcsolódást helyezik előtérbe, és elsősorban a parton való sütkérezést, esetleg a megmártózást. De vannak olyan turisták is, akik bizony vehetők mindenféle kulturális jóra és érdekességre, ami a Balatonnal kapcsolatos. Merthogy rengeteg rejtélyes érdekesség kering a tó körül, a története tele van olyan kuriózumokkal, amelyekre így első blikkre nem is gondolnátok.

Korábban már beszámoltunk nektek a balatoni alattjáró történetéről, a Balaton eltűntetésének tervéről, az olajról, illetve arról is, hogy akár elsüllyedt szigetek is rejtőzhetnek a tó mélyén. Új cikkünkben a Balaton különleges vonalairól hallhattok majd. De mégis hol láthatók ezek?

Korábban a Vehir is beszámolt erről az elméletről, amely a nyolcvanas években kavarta fel az állóvizet. Zelkó Zoltán még Peruban végzett kutatásokat a Nazca-fennsíkon a híres vonalak mentén, szerinte ezek a rejtéyles alakzatok az inkák előtti civilizációhoz kötődnek, és egyfajta távközlési szerepük volt. Egy hálózatot írnak le a füst- és tűzjelekhez. Zelkó ezt az elméletet alkalmazta a Balatonnál is, ahol a tó menti templomok szabályos elrendezéséből indult ki. Ezt rögtön a rómaikhoz csatolta, akik toronyrendszereket építettek a part mentén, hogy így jelezzenek egymásnak. A most is álló templook ezen római építmények helyére épültek, vélte Zelkó.

Zelkó több helyen is egyeneseket tudott húzni ezen elmélet alapján, amelyek kirajzoltak egy különleges térképet. A vonalak metszéspontjában pedig szerinte korábban egy sziget lehetett, ami mára elsüllyedt. Szerinte ez köthette össze az északi és déli part kommunikációját.

A TóRetro oldalán láthattok képeket is Zelkó Zoltán elméletéről.

(Forrás: Vehir, TóRetró)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás