promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa alakok üldözték az embereket a Balatonnál, sokan tartottak az ijesztő szerzetektől, akikhez több legenda is kapcsolódik
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Különös esetek tartották lázban az embereket a Balaton környékén.

A Balaton nem véletlenül vált Magyarország egyik leginkább meghatározó turisztikai látványosságává. Közép-Európa legnagyobb tava, amely magyar tengerként is ismert, kiváló lehetőséget biztosít fürdőzésre és vízi sportokhoz egyaránt, a körülötte elterülő páratlan szépségű táj pedig minden természetjáró álma. Nagyon sok embert fűznek kedves gyermekkori emlékek ehhez a tájhoz, azonban nem csak természeti csodái miatt érdekes a Balaton és környéke, számos kevésbé ismert történet és mítosz is kapcsolódik hozzá.

Talán kevesen hallottak még a tüzesember rejtélyéről, pedig hosszú időn keresztül meghatározta a magyar tenger partjain élők életét ez a rettegett alak. Nem ismerni a pontos eredetét, annyit viszont tudni lehet róla, hogy olyan elkárhozott lelkek ők, akik életük során hatalmas igazságtalanságot követtek el és ezért bűnhődve alakulnak át a mondákból ismert rémalakká. Glázer Tamás: A Balaton legnagyobb rejtélyei című érdekes könyvében részletesen ír róluk.

Megjelenésük valóban ijesztő, hiszen rostaformájú kalapban, bottal a kezükben tűnnek fel ezek az egész testükben szikrákat hányó, sziporkázó alakok, akik jobb esetben csak a réten táncolva hozzák rá a frászt a környéken elhaladókra, máskor viszont ijesztgetik, sőt, akár a halálba is üldözik gyanútlan áldozatukat. Tüzes botjukat dobálva vidoran mulatoznak az éjszakában, majd, ha áldozatra lelnek, vagy dudaszóval az őrületig táncoltatják, vagy pedig a mocsárba kergetik őket.

A történet legfontosabb eleme, ami a valósághoz is jobban kapcsolódik, az a mocsár és annak szerepe a balesetekben. A népnyelvben lidércnek hívott jelenség valójában a lidércfény, ami a mocsarakban felszálló gázok öngyulladása nyomán keletkezik. Nagyon sokan estek áldozatául, mert a régebbi idők vándorai a sötét éjszakában mikor fényt láttak, egyből azt gondolták, hogy valaki tábortüzet gyújtott, amelynek finom melege megpihenésre csábította őket. Sajnos a legtöbb esetben nagyon hosszú pihenés várt a lápos területre tévedőkre.

Ráadásul akadt egy furcsa mendemonda is, amely sokakat veszélyes éjjeli kalandokra sarkalt. A néphit szerint ugyanis a gazdagság jelképének számító arany minden hetedik évben megtisztul. A legendák alapján ez a varázslatos folyamat tűzzel jár, amit a felszínen furcsán, kísértetiesen mozgó, kékes színű lángocskákból álló lidércfényt követve lehet megtalálni. A bátor és szemfüles kalandozó a megfelelő helyen ásva rábukkanhat a minden anyagi gondját orvosolni képes aranyra.

A népnyelv szerint még maga a kormányzó, Horthy Miklós is katonákat küldött egy alkalommal a lidércfény követésére, a kincs reményében. Ez persze aligha hihető, de jól mutatja, hogy milyen fontos szerepe volt minden korban az aranynak, amely csalfa ragyogása révén mindenkit képes volt megszédíteni és tévútra vezetni.

A tüzesember és a lidércek mellett több más rém is feltűnt a környék legendáiban. Ilyen volt a kevésbé veszélyes lámpáskísértet, amelynek az a furcsa szokása volt, hogy szeretett beugrálni mások kocsijába, vagy csónakjába, de könnyű volt elűzni, ehhez elegendő volt káromkodni egy kiadósat, ettől messzire szaladt a jámbor lelkű szörnyeteg.

A lidérc veszélyesebb változata volt a lúdvérc. Ez az erős testalkatú, kidülledt szemű és borjúfarkú, szárnyakkal rendelkező emberszerű rémalak lóként nyerítve embereket ragad a magasba, majd a tóba hajítja és a víz alá nyomja őket. Ellene is volt persze megoldás, bátran szembe kellett szállni vele, majd a lefogott bestiát egy hatalmas fában található odúba zárni, ahonnan soha többet nem bírt előjönni.

Ezekből a példákból is látszik, milyen csodálatosan gazdag a népi hiedelemvilág, olyan lényeket vonultatva fel, amelyek bármely modern horrorfilmben megállnák a helyüket.

Mitikus lényekre és varázslatos aranykincsekre ugyan nem sikerült rábukkanni a Balaton környékén, mégis mindenkinek érdemes elutaznia erre a páratlanul szép helyre. Az alábbi drón segítségével készített videó madártávlatból mutatja be a magyar tenger csodálatos látnivalóit.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás