promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországon látták a világhírű sorozatgyilkost: vérfagyasztó a története
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Valóságos pánikot kelt egy ilyen rettegett gyilkos feltűnése, ez alól a Budapestiek sem kivételek.

A sorozatgyilkosok világa mindig is kéjes borzongással töltötte el az embereket. Valóságos emberi ragadózók ők, akik számára a törvény semmit sem jelent, az emberi életet pedig csak annyira becsülik, mint egy fűszálat a réten. Semmi nem állíthatja meg ezeket a kíméletlen vadászokat, csak a legfelkészültebb nyomozók. Azt pedig csak remélhetjük, hogy a való életben soha nem kell szembenéznünk egy ilyen rémmel.

A bűnügyek históriájában kiemelt helyet kaptak maguknak a sorozatgyilkosok. Manapság megszámolni is nehéz, hány könyv, mozi és tévéfilm foglalkozik velük, azonban ne gondoljuk azt, hogy csak a modern korban kell szembenéznünk ezekkel a veszedelmes bűnözőkkel. Már évszázadokkal ezelőtt, sőt, valószínűleg az emberiség történelmének hajnala óta velünk vannak, hogy félreeső utcákban, kies erdőségekben, vagy egyszerűen az éjszakában sötétjében meglapulva áldozatukra várjanak.

A történelem egyik legismertebb és rettegettebb gyilkosa minden kétséget kizáróan Hasfelmetsző Jack volt, akinek a tetteivel külön internetes oldal foglalkozik. A londoni rém 1888-ban öt nőt, köztük négy korosodó prostituáltat és egy fiatal nőt ölt meg a Whitechapel nyomornegyedben, bár a pletykák szerint ennél jóval több áldozata is lehetett. Tetteit különös kegyetlenséggel követte el, az áldozatok belső szerveit (veséjüket, szívüket) sebészi pontossággal vágta ki. A gyilkosságokat pedig úgy követte el, hogy a bűntények helyszínei egy keresztet formáljanak a térképen.

Nem csupán Angliában, hanem egész Európa szerte kitört a pánik a gyilkossághullám nyomán és egyre másra kaptak szárnya a hírek, hogy máshol is látták feltűnni a rejtélyes elkövetőt. Magyarországra is begyűrűzött a tömeghisztéria és hamarosan arról olvashattak a korabeli hazai lapokban, hogy a Londonból elmenekült sorozatgyilkost Újpesten látták feltűnni és már a helyi utcácskák sötétjét járja préda után kutatva.

Valóságos téboly tört ki a hírre. Dobossal is kihirdették, hogy este mindenki zárja be háza kapuját, a nők pedig sötétedés után rettegtek utcára lépni. Akkor hágott csak igazán tetőfokára az őrület, amikor két önjelölt bűnvadász egyik éjjel sikerrel lefülelte és elfogta a sötétben, késsel a kezében ólálkodó rémet. Pokrócba csavarva a városháza elé cipelték, miközben az összeverődő tömeg rettegve figyelte útjukat. Az elfogott férfinál látható penge valóban hatalmas volt, és vérfoltos, azonban hamarosan kiderült az igazság és a turpisság. Szerencsétlen fogjuk a jól ismert és kedvelt helyi böllér volt, a pánik pedig nagyon is tudatos akció eredménye volt. Egy féltékeny férj ezzel a módszerrel akarta megakadályozni, hogy kikapós neje gyakran kimaradozzon éjszakánként.

A valódi gyilkos kilétére a hosszan tartó és kiterjedt nyomozás dacára sohasem derült fény, bár ahogy a BBC beszámolt róla, a modern tudomány eszközeivel is próbálták megfejteni a talányt. Így maradtak a feltételezések és személye valóságos legendává, egyfajta mitikus rémmé vált a közben eltelt évtizedek során.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás