promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A fél városban vérfürdőt rendezett a maszkos sorozatgyilkos, mégis súlytalan és vérszegény lett az új Sikoly
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Sikoly 6. a legmagasabb, X-es korhatás-besorolással került bemutatásra a magyar mozikban, de indokolja ezt bármi is? Spoileres kritika.

A 2022-ben bemutatott Sikoly 5. része egy teljesen új irányba akarta elvinni Wes Craven legendás slasher szériáját. A Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett által rendeztt requelnek bár voltak kisebb-nagyobb hibái, azt nem lehet mondani, hogy ne lett volna egy hangulatos, ízig-vérig Szellempofás hentelés; olyan, amire a 2015-ben elhunyt Craven is büszke lett volna.

Nem is kellett sokat várni az újabb epizódra, március első felében megérkezett a mozikba a folytatás, ami itthon a legmagasabb, X-es korhatár-besorolást kapta; ezt a forgalmazó azzal indokolta, mert a benne látható gyilkosságok realisztikusan vannak ábrázolva, öncélúak, indokolatlanul véresek, ezek elkövetése a gyilkosnak élvezetet nyújtanak és mindez a film vége felé egyre csak fokozódik. Mivel már több, mint egy hete, nagy sikerrel vetítik a magyar mozikban (az első héten több, mint 35 ezren váltottak rá jegyet, annak ellenére, hogy csak 22 óra után vetíthetik - a szerk.), úgy döntöttünk, most már lehet spoileresen is beszélni róla, ezért egy olyan beszámolót, kritikát, kivesézőt hoztunk, ami spoileresen megy bele a Sikoly 6. részének cselekményébe.

A történet szerint Tara egy New York-i egyetemen kezdi el a felsőoktatási tanulmányait, de az egy évvel ezelőtti, Woodsboro-i események miatt nővére, Sam nem akarja magára hagyni testvérét, ezért követi őt a nagyvárosba. Azzal azonban nem számolnak, hogy Szellempofa is követi őket New York-ba, így aztán a maszkos sorozatgyilkos most itt rendezhet vérfürdőt, és nem kímél senkit, aki közé és a Carpenter-testvérek közé mer állni.

(Fotó: Profimedia)

A franchise egyik legjobb Sikoly-filmje?

Mielőtt belemennénk a részletekbe, nézzük meg általánosságban a filmet! Akik ismerik és szeretik a Sikolyt, megszokhatták már, hogy parádésan játszadozik a horrorfilmek - és most már gyakorlatilag az összes requel és folytatás - szabályaival, valamint olyan önreflektív humorral rendelkezik, ami miatt egyébként sokan nem is igazán tudják értelmezni, és befogadni őket. Pedig a Sikoly sosem csak az üres hentelésre és végeláthatatlan gyilkolászásokra ment rá, mindig újabb és újabb szabályokat fektetett le, és mindig előhúzott egy aktuális trendet, amit ki tudott figurázni.

Az, hogy a készítők most egy teljesen új közegbe, új helyszínre helyezték a történetet, önmagában nem újítás, hiszen bár Szellempofa még nem rendezett vérfürdőt New York-ban, de nem ez az egyetlen Sikoly-film, ami kilépett Woodsboro határaiból; a 3. rész például Hollywood-ban játszódott a Döfés 3. forgatásán. Az viszont mégiscsak valami nagyszabásúra adhatott okot reménykedni, hogy New York utcái lehetőségek tárházaként kínálkozott fel a készítőknek, mégsem tudtak élni vele, és nem tudták eléggé kihasználni. A gyilkosságok, és maguknak a jeleneteknek a nagy része üres, sötét utcákban, sikátorokban, vagy belső helyszíneken játszódik; bár hozzá kell tenni, hogy a metrós jelenet kifejezetten feszkósra sikeredett. A Sikoly 6. most egy nagyvárosban mutatja meg, mennyire nem figyelünk oda egymásra, így aztán a metró is hiába van tömve emberekkel, a legtöbben észre sem veszik, hogy egy sorozatgyilkos többször is megszúrja a requel Randy-jét.

A Sikoly 6. talán legnagyobb erénye - és egyébként ennek is köszönhetően nevezhetjük a széria egyik legjobbjának -, hogy miként gyúrja össze a három generációs franchise-t. Igazán jó ötlet volt, hogy a korábbi gyilkosok maszkjaival, illetve az előző gyilkosságok relikviáival színesítették a cselekményt, és külön plusz pont jár azért, mert ezek nem fan service kellékekként, hanem olyan belső easter egg-ekként jelennek meg, amik kiemelt fontossággal bírnak az új gyilkosságokban.

(Fotó: Profimedia)

Új szereplők, akik mégsem annyira újak?

A Sikoly 5. része igazán jó karaktereket vonultatott fel: Sam Carpenter, mint Billy Loomis lánya telitalálat volt, hiszen így nemcsak vissza tudták hozni Skeet Ulrich-ot, de elénk raktak egy mentálisan labilis női karaktert, akiből ha kihozzák az állatot, ugyanolyan erőszakos és véreskezű tud lenni, mint az apja - ezt láthattuk is most a Sikoly 6-ban. Jenna Ortega, mint Tara az 5-dik részben csak egy menekülő volt, akit folyamatosan meg kellett menteni, itt viszont végre elég időt kap arra, hogy normális karakterré, igazi főszereplővé tudjon válni. Persze hozzá kell tenni, hogy ha nagyon burkoltan is, de belőle akarják kinevelni az újfajta Gale Weathers-t, és ezt alátámasztja az a tény is, hogy a történet összeboronálja Chad-del, aki egyfajta Dewey-pótlékké avanzsálódott.

Hiszen gondoljunk csak bele: Chad-et már a Sikoly 5. részében is megszúrta a gyilkos, mégis valahogy túlélte. Mivel az 5. része egy requel, vagyis egy olyan folytatás volt, ami tulajdonképpen újrázta az eredeti, 1996-os Sikolyt - és az első filmben Dewey-t is megszúrták, mégis túlélte -, ezt bárki észrevehette már akkor, de a 6. rész még jobban egyértelműsíti. Chad nem kevés szúrt sebet kap a sztori végén, de lássunk csodát, valahogy túlélte, és ismét elvitte a mentő; ráadásul a gyilkosok közvetlenül azután próbálják megölni a fiút, hogy összejött Tarával. Most akkor emlékezzünk vissza, mi is volt Dewey-val a Sikoly 2-ben! Épphogy összejött Gale-el, jött Szellempofa, és többször megszúrta. Mégis túlélte. Ezek után vajon Chad is kis bicebóca lesz a jövőre érkező 7. részben (merthogy lesz, még idén leforgatják)?

A nőiesített Randy-ről nem is beszélve! Mindy karakterében aztán tényleg minden benne van, hogy a mai kor szerint trendi legyen ez a film: színesbőrű, leszbikus. Az ember azt gondolná, hogy egy Sikoly-film elég tökös és szemét ahhoz, hogy ne csak a filmes szabályokkal, de a gender-szarságokkal is b*szakodjon, de idáig csak nem akar elmenni; így aztán Mindy is életben marad annak ellenére, hogy kétszer is meg kellene halnia egyetlen film alatt.

Véres, mégis vérszegény

Igaz, hogy a SIkoly 6. a széria egyik legjobbja, de baromi súlytalan. Az 5. rész merész húzása volt, hogy kinyírták az eredeti trió egyik tagját Dewey személyében, de ezt a tökösséget már esze ágában sem volt tovább vinni. Ebből a szempontból egyébként komoly csalódás a Sikoly 6, pont ebben akar fittyet hányni a saját maga lefektette szabályokra, hiszen Mindy egyértelműen kijelentette, hogy egy olyan franchise-ban, mint a Sikoly, tényleg bárki feláldozható; nemcsak a mellékszereplők és a régi karakterek, de az új arcok is.

Az ember ezen a ponton elkezdi dörzsölgetni a kezét, hogy vajon melyik új szereplőt fogják először kivéreztetni, majd lélekben felkészíti magát arra, hogy Courteney Cox-ot talán most látja utoljára Gale szerepében. Mivel Neve Campbell már nem vállalt szerepet ebben a részben (a jól ismert, anyagi problémák miatt), ezért csak Gale Weathers maradt az öreg triumvirátusból. Szellempofa tesz is egy próbát arra, hogy végezzen a tv-s hárpiával, de a készítők valamiért mégis életben akarták hagyni Cox figuráját. Pedig igencsak úgy volt felépítve a szerepe, mint egy utolsó hattyúdal, nem beszélve arról a jelenetről, amiben Szellempofa rátámad Gale-re. Belegondolt valaha bárki is abba, hogy Gale Weathers még sosem beszélt telefonon a gyilkosokkal? Ugye, hogy nem!? Pedig már többször is megsebesítették őt a maszkosok, de egyik sem tudott végezni vele. Emiatt lett volna remek húzás, ha az első telefonbeszélgetésük egyben az utolsó is lett volna; igazán emlékezetes lett volna Gale búcsúja.

De nem csak Gale karaktere miatt okoz csalódást ez a Szellempofa, a Sikoly 6. amellett, hogy az egyik legjobb, de az egyik legsúlytalanabb epizód is egyben, hiszen annak ellenére, hogy nagy szavakkal be van nekünk ígérve a főbb szereplők kiirtása, végül egyikük sem távozik az élők sorából. Úgy látszik, ebben a filmben tényleg már csak az hal meg, akit fejbe lőnek. Nyilván a franchise nem akarja ilyen gyorsan megölni az új karaktereit, de ha már az egész marketing arra épült, hogy ez a Szellempofa más, mint az eddigiek, hogy ez most egy sokkal durvább, brutálisabb, és véresebb Sikoly lesz, akkor a legrosszabb, amit tehetnek az alkotók, ha visszafogottak maradnak. Ugyanis hiába a film erényei, ha a gyilkosságok és az áldozatok terén vérszegény és lapos marad az egész.

(Fotó: Profimedia)

Mit csinál egy gyikos, miután gyilkolt?

Nagyon úgy tűnhet, mintha most eléggé savazni akarnám a filmet, pedig ez egyáltalán nem így van! Tény, hogy nagyon sok hibája van, de még így is egy jól sikerült darab, amiben végre egy kicsit a gyilkos szemszögén keresztül is belenézhetünk az eseményekbe. Ez az, amit mindig is hiányoltam a Sikoly-filmekből, hogy lássuk azt, ahogy a gyilkos viselkedik. Sok helyen azt írták, hogy a Sikoly 6. része talán minden idők legjobb Sikoly-nyitányát hozta el, és ez nem túlzás. A tömött moziteremben mindenki egy emberként döbbent le, mikor az első gyilkosság után Szellempofa levette a maszkot, és megmutatta, ki rejtőzik alatta.

Persze rögtön lehetett tudni, hogy nem a Tony Revolori által játszott Jason lesz a valódi gyilkos, mert ezzel a hirtelen önleleplezéssel kiveszett volna a filmből a Sikoly-széria "ki tette?"-misztikuma. Mégis hálásak lehetünk az alkotóknak ezért a húzásért, jó volt látni, hogy egy maszkos gyilkos mit érez a vérfürdő után, mit váltott ki belőle, miként látja az áldozatát, aztán láthatjuk a reakcióját arra, amikor őt magát is egy Szellempofás fazon vérezteti ki. Ebből a szempontból abszolút frissnek és újnak hatott a film.

Újít is, meg nem is

A requel több szempontból is új életet lehelt a Sikoly-ba, és új irányt hozott a franchise-nak, de közel sem újít annyit, mint amennyit el akar hitetni. Az előzetesben hallhattunk olyat Szellempofa szájából, hogy ő most valami egészen más, egy olyan gyilkos, aki merőben különbözik az eddigiektől, emellett a filmben az is elhangzik, hogy ez nem egy egyszerű folytatás, hanem egy franchise, amiben már mindenki feláldozható.

Annak ellenére, hogy mennyire újítani akar, és mennyire más akar lenni, mégis az eredeti trilógia történetelemeiből, fordulataiból, és karaktereiből merít. Igaz, az eredeti 2. résszel ellentétben nem akarták bevállalni egy központi karakter kiírását - így ezt is vehetjük egyfajta "újításnak", vagy inkább visszafejlődésnek -, de hogy a gyilkosok személyével kapcsolatban abszolút nem akartak semmi váratlannal előrukkolni, az már tényleg zavaró. Miközben a 2. részben Billy anyja volt az elsődleges gyilkos, addig a requel folytatásában az 5. rész gyilkosának, Richie-nek az elmeroggyant famíliája. Pedig mennyivel jobban passzolt volna a "vissza az eredetihez, vissza a gyökerekhez"-irányzathoz, ha egy olyan személy lett volna a maszk mögött, aki Kirby-hez hasonlóan mindenki halottnak hitt.

(Fotó: Profimedia)

Stu, hiába vártunk rád?!

Sok rajongó már a tavalyi 5. részben is azt várta, hogy Skeet Ulrich mellett Matthew Lillard is visszatér. Egyesek abban bíztak, hogy most az egyszer végre három gyilkos lesz, és a harmadiknak a személyére csak apró utalások lesznek. Ez a remény a 6. résznél csak tovább fokozódott, hiszen az előzetesek egy olyan gyilkos ígértek, aki merőben más, mint az eddigiek. Mikor a szereplők felfedezik a mozitermet a relikviákkal, Mindy utalást tesz arra, hogy Stu talán mégsem halt meg annak idején Woodsboro-ban, hiszen ha a Sikoly szabályait követjük, akkor a gyilkosok mindig visszatérnek, amíg fejbe nem lövöd őket.

Na most hány olyan gyilkosunk is volt, akit nem lőttek fejbe? Stu mellett ott volt Mickey a 2. részből, valamint Charlie és Jill a 4. részből. Tekintve, hogy a Sikoly 6. gyilkosai egyfajta visszaszámlálás alapján meneteltek vissza egészen az eredeti filmig, adta volna magát, hogy Stu visszatéréséhez kössünk ki. Ezt a teóriát erősítette meg bennem az is, ahogy Szellempofa lehúzta a vért a késről - ezt Stu kezdte el a Sikoly első részében.

Na, de ha két gyilkosunk volt itt is, akkor ki lehetett volna a másik Szellempofa Stu mellett? Itt is nagyban érvényesülni tudott volna a franchise újítása, be tudtak volna hozni egy olyan gyilkost, aki korábban áldozat volt. Ez egy kivételesen jó ürügy lett volna arra, hogy miért hozzák vissza Kirby-t, hiszen mind ez idáig a kutyának sem jutott eszébe, hogy túlélhette a 4. rész hentelését. Ehhez nagyon jó indok kellett volna, és mi lehetne jobb indok annál, minthogy egy beszámíthatatlansága miatt kirúgott FBI-ügynök bekattan, kést ragad, és azzá válik, ami kis híján végzett vele. Micsoda gyilkospáros lett volna Stu-ból és Kirby-ből, akik New York utcáin halomra ölték volna az embereket! Sajnos ezt a bravúros ziccert teljesen kihagyta a film, helyette csináltak egy teljesen felesleges visszatérőt Hayden Panettiere karakteréből.

Most akkor jó vagy rossz a Sikoly 6?

Egyértelműen jó film, hiszen egy baromi izgalmas szálat hozott be a régi maszkokkal, amivel körbeölelte ezt a 27 éves franchise-t, de közel sem olyan tökös és újító, mint amilyennek beállítja magát. Persze a gyilkosságok most is kreatívak, véresek, erőszakosak, de semmivel sem durvábbak, mint az eddigi filmek vérengzései. Mind ez idáig egyetlen Sikoly-filmnél sem adtak Magyarországon X-es besorolást, és véleményem szerint ennél a résznél sem indokolt.

Vannak hibái, de a legnagyobb problémát még nem is említettem. A Sikoly-filmeknek mindig is kétfajta misztikuma volt: a "ki tette?", és a "hol vagyok?". Bár az 5. rész még magában hordozta mindkettőt, a 6. már egyáltalán nem akart foglalkozni a "hol vagyok?"-féle feszültségkeltéssel. Szellempofa egyszer sem akar bújkálni, egyszer sem akarja a frászt hozni ránk, csak előlép, és megállíthatatlanul gyilkol. Ebből a szempontból csalódást okoz a Sikoly új része, de azt akkor sem lehet elvenni tőle, hogy még mindig baromi hangulatos. Egy szívfájdalmam van csupán: hogy a magyar mozikban nem lehet feliratosan megnézni (nyilván a korlátozott vetítésszámok miatt), pedig Szellempofát kizárólag Roger L. Jackson hangján képes ijesztegetés nélkül befosatni az embert.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás