promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő dolog érkezett az űrből, mindenki azon töpreng, mit fog ez jelenteni az emberiség számára
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az emberiség egyik legnagyobb problémájára kínálhat megoldást, több ország is ország is versenyben van az elsőségért.

Az emberiség egyik legnagyobb problémája, amióta beléptünk civilizációnk technológiai korszakába, az az energiaellátás kérdése. Mindennapi életünknek szinte egyetlen apró részlete sem működhetne már energia nélkül, azonban bolygónkon több szempontból is problémás az előállítása. Éppen ezért fogadta a tudományos világ annyira érdeklődve a hírt, miszerint a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatói forradalmi áttörést értek el a napenergia hasznosításában.

Először sikerült az űrből a Földre továbbítaniuk napenergiát anélkül, hogy ehhez egyetlen vezetéket is használtak volna. Az új technológia, amelyet a Caltech „Űr Napenergia” projektje keretében fejlesztettek ki, valósággal aranyat érhet a megújuló energiaforrások terén. Az űrből származó napenergia átvitelének koncepciója nem új, de a Caltech kutatóinak sikerült először a gyakorlatban is megvalósítaniuk ezt az elképzelést. A kísérlet során a MAPLE névre hallgató eszközt használták, amely egy kisebb méretű prototípus és mikrohullámok révén továbbítja az űrben keringő Space Solar Power Demonstrator modul napelemeinek segítségével összegyűjtött energiát.

Elsőként az űrben tesztelték a technológiát a MAPLE eszköz vevőegységei segítségével, amelyek a körülbelül 30 centiméter távolságról irányukba sugárzott energiát egyenárammá alakították, majd ennek segítségével üzemeltettek egy LED izzót.  Egyszerű feladatnak tűnik, pedig forradalmi jelentőségű és korábban még senki nem ért el hasonló sikert.

Az űrből származó napenergia átvitelének alapvető előnye, hogy a napenergia gyűjtése folyamatosan, éjjel-nappal történhet, míg a Földön ez a folyamat értelemszerűen éjszaka szünetel. Emellett az űrből származó energia bárhová eljuttatható, így a távoli vagy katasztrófával sújtott területeken élők is hozzáférhetnek.

Az új technológia hatalmas lehetőségeket rejt a megújuló energiaforrások terén, ezért több ország is élénken érdeklődik iránta. Japán már a 2030-as évek közepétől kezdve használni szeretné ezt a technológiát, egy kutatócsoportjuk pedig 2025-ben tervezi a technológia gyakorlati tesztelését, a köz, illetve magánszféra partnerségének keretében.

Az emberiség növekvő energiaigénye mellett az űrből származó napenergia gyűjtése és átvitele hatalmas lépés lehet a helyes irányba, hiszen jelentős mértékben hozzájárulhat a globális energiaellátás biztonságának és fenntarthatóságának javításához. Nem véletlen, hogy Japán mellett az Egyesült Államok, Kína és az Európai Űrügynökség, az ESA is hasonló projektekben gondolkodik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás