promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Nemzetközi Űrállomás egy hatalmas átverés? Bizonyítékokat is mutatnak az őrületes állítás hívei
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokak szerint egyértelműek a bizonyítékok, a tudósok pedig nem győznek magyarázkodni.

Egy új, egészen döbbenetes elképzelés látott napvilágot a közelmúltban, mely szerint a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, rövidítve: ISS) valójában egyáltalán nem ott található, ahol lennie kellene. Sőt, az általunk ismert formájában nem is létezik, az egész csak egy hatalmas, jól megszervezett átverés és semmiképpen sem szabad hinnünk a szemünknek, még a közzétett felvételek is hamisak.

Ez a felettébb merész hipotézis azt állítja, hogy az ISS, amely már több mint két évtizede kering a Föld körül, valójában egy titkos, víz alatti helyszínen, hollywoodi igényességgel felépített „filmstúdió”. A közösségi média sötét bugyraiban a felhasználók lelkesen vitatkoznak erről a kérdésről, sőt, még a témáról cikkében hírt adó Futurism Facebook oldalán is megjelentek ilyen jellegű hozzászólások.

Az interneten terjedő videókban az összeesküvés-elmélet hívei szerintük megdönthetetlennek vélt "bizonyítékokat" mutatnak be: állítólagos légbuborékokat például, amelyek az űrsétán résztvevő asztronautáktól származnak, vagy rejtett drótokat és hevedereket, amelyeket a személyzet visel, miközben az állomáson lebegnek. Azt állítják, hogy a többi részlet csupán ügyesen megkomponált trükkfelvétel, amelyet zöld háttér és számítógépes grafika révén hozta létre.

A NASA természetesen határozottan visszautasítja ezeket az elméleteket. Sandra Jones, a NASA houstoni szóvivője kijelentette:

"Soha nem használtunk kellékeket, zöld hátteret, drótokat vagy szimulált víz alatti létesítményeket az űrállomáson végzett valós idejű műveletek helyett."

Ráadásul mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy miért csinálná mindezt a NASA. Ha az űrutazást hamisítanák, nem tennék-e azt inkább kicsit izgalmasabbá, ahelyett, hogy a Nemzetközi Űrállomás hétköznapi emberek számára kissé unalmasnak tűnő életét mutatják be? Nehéz megérteni azt a gondolatmenetet, hogy a világ vezető űrügynöksége, amely évente körülbelül 3,1 milliárd dollárt költ az űrállomás programra, miért vesződne egy bonyolult, nem túlzottan fantáziadús megjelenésű filmstúdió és díszletvilág megalkotásával.

Egy ilyen összeesküvés-elmélet elfogadásához ráadásul nem elég, hogy a bemutatott felvételek hitelességét megkérdőjelezzük, de ezek szerint a saját szemüknek sem hisznek. Még csak távcső sem szükséges ahhoz, hogy a földről lássuk az űrállomást, amint 24 óra alatt 16 alkalommal megkerüli a Földet. Az ISS a harmadik legfényesebb objektum az égbolton a Hold és a Vénusz után, köszönhetően hatalmas méretének, tükröződő felületeinek és a földhöz való közelségének.

Néhányan úgy vélik, hogy ez az őrületbe hajló szkepticizmus mélyen, a kormány iránti bizalom válságában gyökerezik, amelyet az Egyesült Államokban olyan események súlyosbítottak, mint a Pentagon-iratok, vagy a Kennedy merénylet. A közösségi média megjelenésével ezek az elméletek szilárd táptalajra leltek az online térben, lehetővé téve, hogy új közönséget érjenek el. Ha mindezt összekapcsoljuk azokkal az algoritmusokkal, amelyek tökéletesítették az elméletek terjedésének módjait, könnyű megérteni, miért maradnak fenn napjainkban is, annak dacára, hogy ez sokak számára hihetetlennek tűnik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás