promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Függőleges erdőkbe költözhetünk, a lélegző épületek valódi oázisok lesznek a városok közepén
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világ egyre több pontján találkozhatunk függőleges erdőkkel, azaz növényzettel borított toronyházakkal. Ezek jelenthetik a jövő városainak alapját.

A fenntartható építészet egyre nagyobb jelentőséggel bír a modern városi környezetben. A jövő szempontjából egyre fontosabbá válik olyan épületek és tervezési megoldások keresése, amelyek harmonikusan illeszkednek a természethez és hozzájárulnak a városi zöldterületek fenntartásához. Az olasz Stefano Boeri építészirodája által tervezett Wonderwoods Függőleges Erdő egy ilyen ikonikus építészeti projekt, amely a természet és az építészet összefonódását hivatott megvalósítani.

A Wonderwoods projekt a hollandiai Utrecht városában található, és a fenntartható városi környezet megteremtését tűzte ki célul. Az épületegyüttes két toronyból áll, amelyeket a rengeteg növénynek köszönhetően szabályszerűen függőleges erdők borítanak. Ez a lenyűgöző látvány megtestesíti a természettel való harmóniát és a városi zöldterületek növelésének fontosságát.

Az épületeken található zöldterületek számos előnyt kínálnak. Először is, a növényzet kiváló légtisztító hatással rendelkezik, azzal, hogy oxigént termel, a szén-dioxidot pedig elnyeli. Ez a folyamat hozzájárul a városi levegő minőségének javításához és az egészséges környezet megteremtéséhez. Emellett a növényzet tovább csökkenti a zajszintet, növeli a biodiverzitást és kellemes környezetet teremt az emberek és az apróbb élőlények, mint például a rovarok számára.

A különleges kialakítású épületek egyedülálló megjelenést kölcsönöznek Utrecht városának. A toronyházakra telepített növények szezonálisan változó színes és változatos látványt nyújtanak, hozzájárulva az építmény egyedülálló megjelenéséhez. Ez az építészeti megoldás nemcsak vizuálisan vonzó, hanem pozitív hatást gyakorol az emberek hangulatára és életminőségére is, hozzájárulva a boldog, illetve egészséges városi környezethez.

A Wonderwoods projekt egy 105, illetve egy 70 méter magas toronyból fog állni, amelyek 200 lakásnak és mintegy 15 ezer négyzetméteren elterülő irodahelyiségeknek adnak majd otthont 2024-es átadásukat követően. A két épület homlokzatán összesen több mint 300 fa és több ezer növény kerül elhelyezésre, amelyek évente 5,4 tonna szén-dioxidot nyelnek el és körülbelül 41 tonna oxigént termelnek. Egy hozzávetőlegesen egy egy hektáros erdőnek feleltethető meg, ráadásul arról se feledkezzünk meg, hogy ezek az épületek a rengeteg növénynek köszönhetően nagy segítséget nyújtanak az emberi egészségre ártalmas finomszemcsés szállópor megkötésében és kevesebb légkondicionálót kell üzemeltetni bennük.

A Wonderwoods Vertikális Erdő egy remek példa arra, hogy a fenntartható építészet hogyan járulhat hozzá a városi környezet fenntarthatóságához és életminőségéhez. Az épületek zöldtetői és függőleges erdői egyedülálló látványt és pozitív hatást nyújtanak a korábban egyhangú betonrengetegként leírható városi tájban. Ez az innovatív megközelítés inspirációt nyújt más építészeti projektekhez és rámutat arra, hogy a természet és az építészet összehangolása milyen előnyökkel járhat a fenntartható városfejlesztésben.

Az alábbi videó a mostani épületet is megálmodó építész korábbi, Milánóban található alkotását, a Bosco Verticalet mutatja be. Ebből is látható, mennyire lenyűgözőek ezek a fajta épületek, amelyek a városi élet egy egészen újszerű élményét kínálják lakóiknak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás