promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Előkerült a világtörténelem első fényképe a Földről, ami megváltoztatta az emberiség jövőjét
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Olyan sorsdöntő felfedezést tettek a NASA asztronautái 1968 karácsonyán, ami mindent megváltoztatott; Magyarországon 1990-től.

Fajunk történetének talán egyik legfontosabb, de mindenképp a tudományok témájának egyik legikonikusabb fényképe készült el 1968 karácsonyán. Az Apollo-8 legénysége és az járműve éppen a Hold körüli pályán töltötte a szent keresztény ünnepeket, amikor különleges, addig még sosem látott szépség tárult a szemük elé. Bill Anders amerikai asztronauta rikkantott oda társának, Jim Lovellnek, hogy adjon neki azonnal színes filmtekercset a tökéletes fénykép elkészítéséhez. Ugyanis előbbi az ablakon keresztül éppen észrevette, hogy

a Hold árnyékából előtte bújik elő a fényre az otthonuk, vagyis a Föld. Tulajdonképpen a "földkeltéhez" volt szerencséjük, így az elkészült híres fotó is ezt a nevet kapta angolul: "Earthrise".

Bár más a sokadik űrutazás volt, a legendás kép az első színes felvétel lett a Föld nevű több milliárd esztendős bolygóról. A NASA hamarosan nyilvánosságra is hozta a fényképet, amely teljesen megbabonázta az emberiséget. Nagy szükség is volt az "Earthrise"-ra, lévén a kultúránk éppen a mélypontját élte azokban az években. A vietnámi háború a legszörnyűbb éveit taposta, az Egyesült Államok éppen csak túl volt Kennedy elnök meggyilkolásán, és közelgett a sokat csúfolt Nixon éra is. A hippi-korszak kivirágzóban volt, ám a hétköznapi, normális ember élete kiüresedni látszott. 

A szakértők felfedezték, hogy a Föld népességének ugrásszerű növekedése, az emberi lábnyom a természetben kezd ijesztő mértéket ölteni. A környezetszennyezés a csúcsán  pörgött, és ekkoriban még alig törődött valaki a biológiai sokszínűség védelmével. 1970-ben létrajött a Föld napja nevű mozgalom, melynek jelképé a "Földkeltét" választották. A mondanivalója pedig csodálatos és pofonegyszerű: azon a fotón rajta van minden gond és probléma, de ott a megoldás és a biztató jövő lehetőségének képe is. Sőt, szinte minden ott van, éppen csak az éltető Nap hiányzik a legendás műről. 

Az 1970-es Föld napja még márciusra esett, ám az UNESCO közreműködésével 2009-től minden év április 22-én kerül megtartásra. Magyarországon a rendszerváltást követően, 1990-ben lehetett először felhívni a figyelmet az eseményre. Érdekesség még, hogy a fénykép, majd a nevezetes nap megszületése inspirálta a Greenpeace létrejöttét is. A híres és hírhedt független (?) környezetvédelmi és természetvédelmi szervezet 1971-ben alakult meg. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás