promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyon furcsa dolog történt a Holddal, nyugtalanító, hogy nem sejtik az okát
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy új kutatás megdöbbentő eredményt hozott égi kísérőnk kapcsán. Csak találgatják, mi lehet az oka.

A Hold űrbéli léptékkel mérve szinte csak egy ugrásra található a Földtől, mégis mennyi nehézséget okoz a felfedezése, a gyarmatosításáról már nem is beszélve. A NASA és Kína komoly versenyfutásba kezdett egymással, hogy melyikük lesz képes előbb embert juttatni felszínére. Az Egyesült Államok űrhivatalának Artemis programja révén, a SpaceX hathatós közreműködésével, ha minden jól megy, 2024-ben ismét asztronautákat juttatnak égi kísérőnkre, míg Kína még egy lépéssel távolabbra tekintve már az első állandó emberi jelenléttel bíró holdbázisának építését tervezi.

A nagy verseny csak jót tesz a tudomány fejlődésének és ezáltal magának az emberiségnek, de még mindig rengeteg megválaszolatlan kérdés akad. Az egyik legfontosabb ezek közül a Hold belső szerkezetével, illetve mágneses terével kapcsolatos.

A felszínére telepített szeizmográfok és az általuk rögzített holdrengések révén nagyon sok hasznos információt sikerült szerezni. Az IFLScience cikke szerint a kutatás legfontosabb eredményeként bizonyosságot nyert, hogy bolygónkhoz hasonlóan szilárd maggal rendelkezik, amely körülbelül 500 kilométer átmérőjű lehet, ezt pedig egy folyékony külső mag veszi körül.

Az Apollo küldetések adatai alapján még nem lehetett biztosan eldönteni, hogy égi társunk rendelkezik-e belső maggal, vagy sem, ezért most olyan komplex modelleket vizsgáltak, amelyek tömege, forgása, illetve a rá ható árapály erők alapján reprodukálják a Hold fizikai jellemzőit.

A Hold belső tulajdonságainak jobb megértése segíti múltjának megismerését is. A tudósok feltételezése szerint egykor rendkívül erős mágneses térrel rendelkezett, akár százszor erősebbel, mint jelenleg a Föld. Ez a magnak köszönhetően alakulhatott ki, azonban ma már szinte nyoma sincs ennek a mágneses térnek, az eltűnése okát pedig még csak nem is sejtik. Égi kísérőnk magjának tanulmányozása nem csupán erre adhat választ, hanem feltárhatja évmilliárdokkal korábbi kialakulásának titkait is.

Ugyan most még kicsit távolinak tűnik az a nap, amikor a Holdat is gyarmatosítani fogja az emberiség, de egyszer biztosan valóra fog válni ez az álom is. Addig viszont nagyon sok akadályt kell még leküzdenünk, ahogy az az alábbi videóban is látható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás