promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A tudomány végre megfejtette a Mona Lisa legnagyobb titkát
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vége a titoknak és rejtélynek? Fény derül végre Mona Lisa mosolyának titkára? ​

Az IFL Science legfrissebb híre szerint egy olasz művészet-történész megfejtette a nagy titkot, mai már félévezrede foglalkoztatja a világot: melyik tájon pózol Mona Lisa, Leonardo da Vinci leghíresebb mesterművén? Ugyan még rengeteg találgatnivaló rejtély övezi, és fogja is talán örökké a legendás életű festményt, azonban kétségtelen, hogy immár egy kérdőjellel kevesebb övezi azt. Persze a 15. és 16. században alkotó Leonardo da Vinci művészetében nem feltétlenül kell kutatni a linearitást, és a bántó ötlettelenséget. A legvalószínűbb még mindig, hogy a portrét több részletből ollózta össze.

Érdekesség egyébként, hogy nem ismerjük a kép eredeti címét, már ha azt da Vinci mester egyáltalán adott neki. Csak évtizedekkel a művész halála után nevezték el Mona Lisának. Az elfogadott kutatások, illetve a már beépült közvélekedés szerint a képen szereplő hölgyeményt valóban így hívták. A csalóka mosolyú Lisa pedig egy helyi, firenzei kereskedő hányattatott sorsú felesége volt. Bár az összeesküvések és a különleges történetek rajongói sokkal inkább hisznek abban, hogy valójában da Vinci önarcképe női ruhában. Kétségtelen, hogy sok hasonlóságot mutatnak az ecsetvonások az ebben a témában érintett képek szereplői között, ám minden elmélet inkább csak feltételezésnek számít. Nem úgy Silvano Vinceti felfedezése, aki mai és korhű dokumentumok, illetve a technológia segítségével azonosította a Mona Lisa mögötti hátteret.

A művészet-történész szerint a festményen látható híd a csalhatatlan bizonyíték az eredetről. Elmondása szerint nem a korábban feltételezett táj a helyes lokalizáció. Vinceti megállapította, hogy a mű tényleg toszkánai területet mutat be. Beazonosította az egykori Ponte di Valle hidat, amely Arezzo tartományban látható. Pontosabban csak a maradványa, lévén egyetlen boltíve tűrte meg az idő múlását. A firenzei levéltárban nézett utána, és a Medici-örökség iratai között fellelte, hogy régen a nevezett híd négy boltívvel rendelkezett, ahogy a Mona Lisán is látható. A környéken az illusztrált földrajzi viszonyoknak megfelelően nincs másik ilyen. Ez pedig minden más lehetőséget kizár, így gyakorlatilag sikerült azonosítani Mona Lisa környezetét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás