promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Leonardo da Vinci meglepő dolgot mondott a halála előtt, ezek voltak az utolsó szavai
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokak szerint Leonardo da Vinci minden idők legfontosabb művésze, de úgy tűnik, hogy ő maga egyáltalán nem így gondolta.

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni Leonardo da Vincit, akinek olyan csodálatos alkotásokat köszönhetünk, mint például a Mona Lisa, Az utolsó vacsora vagy a Hölgy hermelinnel. Ő egy igazi polihisztor volt, aki több területen is maradandót alkotott, hiszen egyebek között festőként, feltalálóként és szobrászként is fantasztikus remekművekkel ajándékozta meg az emberiséget.

Leonardo di ser Piero da Vinci, vagyis közismertebb nevén Leonardo da Vinci 1452. április 15-én született Itáliában, vagyis Olaszországban. Egy jegyző és egy parasztlány törvénytelen gyermeke volt, éppen ezért rendes vezetéknevet sem kapott, hiszen a da Vinci azt jelenti, hogy „vinciből származó”. Fiatalon művészetet tanult és hamar meglátták benne a tehetséget, így egyre nagyobb munkákat kapott.

Leonardo da Vinci végül minden idők talán legfontosabb művésze lett, akinek a munkáit máig tanulmányozzák, csodálják az emberek. Élete alkonyán Franciaországban talált otthonra I. Ferenc király meghívása után, akivel a sok betegeskedést követő, 1519. május 2-án bekövetkezett haláláig nagyon jó kapcsolatot ápoltak. Állítólag még az utolsó szavait is neki mondta a 67 évesen elhunyt da Vinci:

„Megsértettem Istent és az emberiséget, mert a munkám nem volt olyan minőségű, mint amilyennek lennie kellett volna.”

Most is sokakat meglep, hogy Leonardo da Vinci így vélekedett a saját munkásságáról közvetlenül a halála előtt úgy, hogy már akkor is mindenkit lenyűgözött az alkotásaival.

A polihisztor utolsó szavai elvileg egy 1568-ban megjelent életrajzi írásnak köszönhetően maradtak fenn, de máig vita tárgya, hogy vajon igaz-e a dolog, vagy sem. Az évszázadok alatt félrefordítások is előfordulhattak, egyesek pedig úgy gondolják, hogy nem ezeket mondta utoljára Leonardo da Vinci, hanem csak a végső beszélgetések között voltak ilyen gondolatok – bármi is legyen az igazság, a munkássága és a neve örökké élni fog.

Az ismert zeneszerző, Mozart is érdekes szavakkal búcsúzott állítólag az élettől:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás