promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mozart hátborzongató dolgot mondott a halála előtt, ezek voltak az utolsó szavai
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világhírű zeneszerző száját nagyon furcsa mondatok hagyták el utoljára.

Wolfgang Amadeus Mozart 1756. január 27-én született Salzburgban. Már egészen fiatalon látni lehetett a zenei tehetségét, mindössze 6 éves volt, mikor az első műveit megkomponálta. Édesapja mindent megtett annak érdekében, hogy a kis zeneszerző a lehető legjobb képzést kapja, és ennek hamar meglett az eredménye: csodagyerekként tartották számon, és kölyökként már koncertkörutakra járt.

Mozart 11 évesen már egész estés vígoperát álmodott meg, utána pedig olyan örökérvényű mesterműveket alkotott, mint például a Szöktetés a szerájból, Figaro házassága, Don Giovanni vagy az utolsó operája, A varázsfuvola. A zseniális zeneszerző élete végén sokáig betegeskedett, és mindössze 35 éves volt, mikor 1791. december 5-én elhunyt Bécsben – utolsó szavai máig borzongást váltanak ki az emberekből:

„Az ajkaimon érzem a halál ízét. Olyasmit érzek, ami nem erről a földről származik.”

Mozart halálának körülményeit máig rejtély fedi, ugyanis nem tiszta, hogy pontosan milyen betegség, vagy fertőzés miatt halt meg; illetve a zeneszerző azt állította nem sokkal az örök nyugovóra térése előtt, hogy valaki megmérgezte őt. Sokan egyből a vetélytársára, Salierire gondoltak, aki állítólag később bevallotta a saját halála előtt, hogy valóban ő okozta Mozart halálát – de ez csupán legenda, nem biztos, hogy így történt.

Bármi is legyen az igazság Wolfgang Amadeus Mozart halálával kapcsolatban, az biztos, hogy az alkotásai örökre fennmaradnak, és mindig is a legjobb zeneszerzők között fogják emlegetni őt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás