promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gmailt használsz? Olyan gigászi változtatás jön, ami miatt rengetegen fellélegezhetnek
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Google beveti ezt az újítást, amivel jóval könnyebb lesz kiszűrni az adathalász e-maileket.

Emlékezhetünk a múltra, amikor Gmail-nek még volt egy olyan korszaka, hogy csak meghívóval lehetett regisztrálni, de a szolgáltatás 2007. februárja óta mindenki számára elérhető. Magyarországon akkor lett még inkább népszerű, amikor 2009-ben tavasszal elérhetővé vált a magyar nyelvű kezelőfelület.

Magyarországon már a legtöbb embernek Gmailes fiókja van. Ez abszolút nem meglepő, mert a Google levelezőrendszere biztonságos, és megbízható, szóval nem csoda, hogy rengetegen ide regisztrálnak be.

Rengetegszer nem vesszük komolyan, hogy a digitális világban ugyanolyan veszélyek leselkednek ránk, mint az igaziban. Itt nem kell a sötétben egyedül hazamennünk ahhoz, hogy valaki kiraboljon minket, elég egy trükkös átverés néhány hacker, vagy internetes csaló részéről, és rögtön meg is csapolhatják a bankszámlánkat, vagy ellophatják az adatainkat, amivel szintén visszaélhetnek.

Alaposan oda kell figyelnünk arra is, hogy az e-mailekben ne kattintsunk gyanús linkre, és mindig ellenőrizzük, hogy az kitől jött. Tapasztaltak már olyat is Magyarországon rengetegen, hogy valamilyen szolgáltató nevében kaptak adathalász e-mailt. Ilyenkor átirányíthatnak a számlabefizetéssel olyan oldalra, ahol el tudják lopni akár a bankkártya adatainkat is.

Hála égnek a Google szűrőrendszere egyre kifinomultabb, így ha minden megfelelően működik, akkor a Gmailnél ezeknek a leveleknek a többsége a spam mappában fog landolni.

Most egy új módszert is bevetnek, így a legtöbb hiteles feladó neve mellett fogunk látni egy kék pipát. A Mashable beszámolója szerint ehhez azt kell tenniük a cégeknek, hogy elfogadják a Google által 2021-ben bevezetett BIMI-rendszert (Brand Indicators for Message Identification). Ezzel kijelentik, hogy a levelekben a saját logójukat használják amit a techcéggel is egyeztetnek.

Ezen túlmenően, ha a feladó neve fölé visszük az egérmutatót, megjelenik egy felugró üzenet, amely szerint az e-mail küldője igazolta, hogy övék a (domainnév) és a logó a profilképben. Természetesen ez az ellenőrző rendszer csak akkor fog jól működni, ha széles körben elkezdik majd alkalmazni.

A kezdeményezés azonban jó, mert ha például egy E.ON által küldött számlánál látjuk a kék pipát, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valóban tőlük kaptuk, és nem kell elkezdenünk bogarászni, hogy átverésről van-e szó.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás