promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A csalók hamis rezsiszámlákkal próbálják lehúzni a gyanútlan magyarokat – így kerüld el, hogy átverjenek
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rengeteg bejelentést kapott az E.ON, hogy csalók élnek vissza az energiaszolgáltató nevével.

A digitális világban mindig résen kell lenni, de alapvető szabály, hogy ne adjuk ki az adatainkat ismeretleneknek. A hackerek és a szimpla csalók rengeteg átverést alkalmaznak, hogy megszerezzék tőlünk ezeket, és visszaéljenek vele.

A csalók ügyesen dolgoznak, mert 2022 első negyedévében másfél milliárd forintnyi összeget tudtak bezsebelni Magyarországon. Most új módszerrel találkozhattak az áldozatok, mivel a kiberbűnözők az új rezsiszámítás miatti bizonytalanságot igyekeznek kihasználni, aminek szintén roppant könnyű bedőlni.

Az E.ON energiaszolgáltató több mint háromszáz bejelentést kapott a napokban Magyarországon arról, hogy ügyfelei hamis számlákat kapnak. A cég szóvivője, Varga Ivett az ATV Híradónak elmondta, hogy a számlaértesítők nagyon hasonlítanak a szolgáltatók által küldött levelekhez, azonban érdemes átgondolni, hogy vártunk-e levelet a szolgáltatótól.

Ez a másolásos stratégia azonban egyáltalán nem új, mert a kiberbünözők még banki oldalakat is igyekeznek sokszor utánozni más címmel, csak hogy le tudjanak csapni az ügyfelek adataira.

Kiberbiztonsági szakértők is jelezték az ATV-nek, hogy mindenki ellenőrizze, milyen e-mail címről kapta a számlaértesítőt. Ha egy teljesen értelmetlen címet látunk, akkor bizony csalók akarnak minket behúzni a csőbe. A másik, amiről ki lehet szúrni az ilyen e-maileket, hogy tele vannak helyesírási hibákkal.

Az ilyen levelekben a beágyazott linkekre sem szabad kattintani, mivel rosszindulatú weboldalakra irányítanak, a csatolt fájlok pedig vírusokat tartalmazhatnak. A csalók ráadásul gyakran alapoznak a pszichológiai manipulációs technikára, hogy pánikba essünk, és azonnal fizessünk.

A Gmail hála égnek ma már kiválóan felismeri a gyanús leveleket és átirányítja azokat a spam mappába. Ha mégis átverésre gyanakszunk, akkor azt nem árt jelenteni a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás