promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztetnek a boltosok: hamis pénzzel fizet egy férfi Magyarországon, amit így lehet kiszúrni
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Akár a mi kezünkben is megfordulhat a bankjegy, szóval nem árt résen lenni.

Magyarországon egy férfi hamis 20 ezressel fizet a boltokban. Valaki ezt már ügyesen kiszúrta, és figyelmeztette is Facebookon a kereskedelemben dolgozókat. Annyiban kicsit megnyugtató a helyzet, hogy mivel 20 ezresről van szó, így a visszajáróval nem kaphatjuk meg, de ettől még a mi kezünkben is megfordulhat a bankjegy. Tegyük fel nyertünk egy sorjegyen, és nem lenne jó, ha a nyereményünket hamis pénzzel fizetnék ki.

Természetesen mivel hamis pénz, így vannak árulkodó jelek, amikre mindenképpen figyelni kell:

„Nincs benne vízjel a fémcsíkon jobb és bal oldalt megtörve a 20000 felirat. Ha a fény felé emeled csak az egyik oldalon van a Deák fej”

- írta a hölgy, aki laikusan igazán profi munkának tartja, és tényleg az első ránézésre. Ide kattintva lehet jobban szemügyre venni. 

Magyarországon sincs kizárva, hogy néhány hamisítvány bekerül a készpénzforgalomba. A hamis pénz a forgalomban levő bankjegyeknek ugyan csak kis részét teszi ki, de azért nem árt az óvatosság.

A Magyar Nemzeti Bank felhívja a figyelmet, hogy ilyen esetben olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely hitelintézetnek, a postának vagy az MNB-nek kell átadni.

Büntetőjogi szempontból Magyarországon a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala természetesen bűncselekménynek – bűntettnek – minősül. De az is bűncselekményt – vétséget – követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, annak tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.

A múltkor a boon.hu is beszámolt egy érdekes esetről, amikor csalók hamis euróval akartak autót vásárolni. Őket a túlságosan ideges viselkedésük buktatta le.

Közben egy kommentelő arról írt, hogy ő régebben az ATM-ből is vett már fel hamis pénzt, tehát tényleg mindig figyelni kell. A Kékfény egyik adásából az is kiderült, hogyan működik egy házi pénznyomda.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás