promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Titanic roncsainál elképesztő lényeket találtak, amik már megkezdték a pusztítást
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Titanic katasztrófája még ma sem hagyja nyugodni a kedélyeket, roncsai pedig számos titkot rejtenek.

A Titanic katasztrófája nem véletlenül került be a modernkori történelem meghatározó eseményei közé. A hatalmas és készítői szerint elpusztíthatatlan óceánjáró végzetét számos rejtély övezi, melyek közül többre egészen a mai napig nem sikerült választ találni. Egy dolog biztos, a tragikus eset megmutatta, hogy hiába a nagyszerű találmányok és a töretlen fejlődés, az emberiség még mindig nagyon messze van attól, hogy tökéleteset tudjon alkotni.

Éppen 111 éve történt a tragikus baleset, melynek következtében elsüllyedt korának legcsodálatosabb mérnöki műremeke, a jégheggyel ütköző 269 méter hosszú hajó óriás. Az eset körülményeit sokan vizsgálták már és igyekeztek a lehető legnagyobb pontossággal rekonstruálni a végzetes utat, de azért még mindig akadnak kérdőjelek a drámai történetben.

A James Cameron által rendezett és 1997-ben bemutatott Titanic című film nem csupán főszereplőjének, Leonardo DiCapriónak hozott világhírt, de sorra döntötte a mozis rekordokat is. A közel 2,3 milliárd dolláros bevétel révén busásan megtérült a befektetett 200 millió dollár, de a film sikerének volt ennél fontosabb eleme is, ismét behozta a köztudatba a sokak által már elfeledett balesetet.

A szórakoztatóipar mellett a tudomány is sokat profitált a téma népszerűségéből, hiszen az emberek érdeklődése révén a roncsok kutatásához szükséges expedíciók költségeit is könnyebb volt előteremteni. A kutatások pedig nagyon sok érdekességet tártak fel, amelyek közül több jócskán túlmutat a szerencsétlen sorsú hajó történetén.

A Discover Magazine számolt be róla, hogy a Titanic elsüllyedt roncsait vizsgáló tudósok is megdöbbentek azon, mennyire gyorsan pusztulnak a hajó maradványai. Szinte évről évre nyomon követhető a folyamat, ami hol gyorsul, hol pedig kissé lassul, de folyamatosan zajlik a mélyben, nem kímélve az óceánjáró egyetlen részét sem. Próbáltak választ találni arra a kérdésre, hogy mi lehet az elsődleges oka ennek a gyors pusztulásnak és a válasz sokak számára meglepő lehet.

A Halomonas titanicae névre hallgató baktériumfaj okozza a folyamatot. Ez a különleges mikróba egy vasoxidáló baktérium, amely oly módom nyer energiát az élethez és növekedéshez, hogy az oldott vasat egy oldhatatlan vas-oxiddá, azaz rozsdává alakítja át, melyet utána elfogyaszt. Ezzel hozzájárul a vizek mélyén található lévő roncsok eltakarításához és az óceáni ökoszisztéma fenntartásához.

A Titanic roncsai a kutatók becslései szerint néhány évtizeden belül teljesen megsemmisülhetnek, de ez a szomorú folyamat segíthet jobban megérteni az extrém környezetben élő baktériumok működését, amelyek egy napon talán irányított formában is hozzájárulhatnak a tengerekben található hulladékok eltüntetéséhez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás