promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Soha nem látott videó került elő a 111 éve elsüllyedt Titanicról
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyre rosszabb állapotban van a Titanic roncsa.

A Titanic film 25. évfordulója alkalmából soha nem látott felvételeket tesznek közzé a Titanic roncsáról. Az Atlanti-óceán homályos mélységeiben leselkedő nyers felvételek a világ leghíresebb hajóroncsát mutatják be teljes rozsdásodó és pusztuló pompájában - írja az IFL Science

A videofelvételeket a Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) kutatói készítették egy 1986. júliusi expedíció során. A csapat mindössze kilenc hónappal a felfedezés után tért vissza a helyszínre, és az Alvin nevű kis tengeralattjáró és az újonnan kifejlesztett Jason Jr. távirányítású jármű segítségével először tekintette meg a hajót a szerencsétlenül végződött 1912-es amerikai útja óta.

A "elsüllyeszthetetlen" óceánjáró 1912. április 15-én süllyedt el az Atlanti-óceán északi részén, miután az angliai Southamptonból New Yorkba tartó első útja során jéghegynek ütközött. Legalább 1500 utas halt meg, és a roncs a tengerfenékre süllyedt. James Cameron rendező pedig a tragédia emlékére egy 11 Oscar-díjjal jutalmazott filmmel tisztelgett 25 éve.

A Titanic végső nyughelyét csak 1985 szeptemberében fedezték fel, 73 évvel a jeges végzete után. Azóta kevesebben látogatták meg a Titanic roncsát, mint ahányan az űrben repültek, de egy maroknyi expedíció mégis elmerészkedett a roncshoz, és lenyűgöző felvételekkel tért vissza.

Az újonnan közzétett felvételek teljes vágott változatát a WHOI YouTube-csatornáján ma este mutatják be. Az 1 óra 21 perces felvétel elsősorban nyers és elbeszélés nélküli felvételekből áll, ahogy a csapat a tengerfenéken fekvő roncsot vizsgálja.

A felvételek nagy részét még soha nem hozták nyilvánosságra - állítja a WHOI. A Titanic című 1997-es film 25. évfordulója alkalmából adják ki.

"Több mint egy évszázaddal a Titanic elvesztése után a nagy hajóban megtestesülő emberi történetek még mindig visszhangoznak"

 - mondta James Cameron óceánkutató és rendező a WHOI-nak az IFLScience-hez eljuttatott közleményében.

"Sokakhoz hasonlóan én is átszellemültem, amikor Alvin és ifjabb Jason lemerészkedett a roncshoz és annak belsejébe. A felvételek közzétételével a WHOI segít elmondani egy fontos részét egy olyan történetnek, amely generációkon átívelő és a világot körbejáró."

Érdemes megnézni a roncsot, amíg még lehet, mert a napjai sajnos meg vannak számlálva. Az elmúlt évek expedíciói során a hajó rozsdától, tengeri sótól, baktériumoktól, mélytengeri élőlények rajától és a természet más erőitől rohamosan szétesett és feloldódott.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás