promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időutazó okozhatta a Titanic vesztét, a harmadosztályon utazott és meghalt a katasztrófában - hajmeresztő elmélet meghökkentő bizonyítékokkal
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A harmadosztályon utazott az az időutazó, aki a Titanic vesztét is okozhatta.

110 éve már annak, hogy az elsüllyeszthetetlennek hitt Titanic jéghegynek ütközött, és mindössze két és fél óra alatt elmerült az Atlanti-óceán közepén. A hatalmas katasztrófáról számtalan mozgóképes feldolgozás készült az évtizedek során, melyek közül a leghíresebb James Cameron 11 Oscar-díjjal jutalmazott alkotása, amiben Leonardo DiCaprio és Kate Winslet alakították a főszerepeket.

James Cameronnak idén mutatják be következő rendezését, az Avatar: A víz útját, ami ugyancsak kasszát fog robbantani, mint ahogy azt az Avatar első része (2009), és a Titanic is tette 1997-ben. A katasztrófával kapcsolatban a mai napig vannak megoldatlan rejtélyek, tisztázatlan kérdések, és folyamatosan újabb és újabb teóriák, elméletek látnak napvilágot; ez alól az idén 25 éves filmalkotás sem kivétel.

A legújabb, hajmeresztő elméletek szerint a DiCaprio által alakított Jack Dawson karaktere valójában egy időutazó volt, aki ugyancsak felelős azért, hogy a hajó jéghegynek ütközött és elsüllyedt. Az elmélet gyártója szerint Jack azért utazott vissza az időben, hogy megakadályozza Rose öngyilkosságát, ezzel viszont sokak vesztét okozta, hiszen ha hagyta volna Rose-t beleugrani a jeges vízbe, akkor ez a váratlan tragédia annyira felborította volna a hajó menetidejét, hogy az jelentősen befolyásolta volna az ismert eseményeket, és nem következett volna be a katasztrófa - legalábbis a filmben.

Az elméletet gyártó rajongó persze nem beszélt a levegőbe, konkrétumokkal is bizonyítani akarta, hogy Jack valóban időutazó volt. Emlékezzünk vissza, hogy Jack és Rose az egyik jelenetben arról beszélgetnek, hogy elmennek együtt a Santa Monica-i mólóhoz, ahol olcsó sört iszank, és addig hullámvasútaznak, amíg hányni nem kezdenek. Igen ám, csakhogy 1912-ben még tervben sem volt a Santa Monica-i hullámvasút, sem a szórakoztató park. Ezek csak 1916-ban nyíltak meg.

Ha pedig ez nem lenne elég, akkor ott a Wissota-tavas sztori: Jack azt mesélte Rose-nak a hajó tatjánál, hogy az apjával gyakran jártak a tóhoz lékhorgászni, és egyszer beszakadt alatta a jég. Mi is ezzel a baj? A Wisconsin államban található Wissota-tó 1917-ben keletkezett a Wissota Vízerőmű gátja miatt, ami 5 évvel a Titanic katasztrófája után volt, vagyis Jack nem tudott volna arrafelé lékhorgászni az apjával.

Ne feledkezzünk meg Jack málhazsákjáról sem, ami csak az 1930-as években terjedt el, de a szemébe lógó frizurája sem illik abba a korba, ugyanis akkoriban - társadalmi rangtól és hovatartozástól függetlenül - a rövidre nyírt haj volt a divat, míg Jack hajviselete már az 1990-es éveket idézi. Nem utolsó sorban ott van a füstszűrős cigaretta is, amit Jack az egész film során szív. Erről tudni érdemes, hogy az első, még krepp-papírból készült füstszűrős cigaretták az 1920-as években jelentek meg, de csak az 1950-es években kezdett el tömegesen terjedni.

Ez nem kevesebb, mint 5 "bizonyíték" arra, hogy Jack Dawson egy időutazó volt a Titanic-ban. Persze csak az is lehet, hogy James Cameron magasról tett a történelmi hűségre, és az lebegett a szeme előtt, hogy készítsen egy erőteljes romantikus filmet, ami a Titanic katasztrófájának idején játszódik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás