promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Őrület: szfinxeket és más egyiptomi szobrokat találtak a homok alá temetve Amerikában – átírhatjuk a történelmet?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő történet fűződik hozzájuk.

Kalifornia állam középső részének partvidékén a közelmúltban ásni kezdett néhány kalandvágyó személy. Az amatőr régészek aztán döbbenetes felfedezésre jutottak, a homokból ugyanis hatalmas méretű szfinxek és más egyiptomi stílusú szobrok kerültek elő.

A mindössze 7000 lakosú Guadalupe városa (ennek közelében kerültek elő a meghökkentő leletek) alig 300 kilométerre található Los Angelestől, amely Hollywood révén az amerikai filmgyártás fővárosa – és kizárólag ennek a ténynek köszönhető, hogy a föld alól kiásott szobrokból mégsem lett régészeti szenzáció.

Az alkotások ugyanis nem kőből, hanem gipszből készültek, és meglepően újak. Kereken 100 esztendeje ugyanis azon a környéken forgatták a Tízparancsolat című némafilmet, és annak a hajdani, elfeledett kellékei voltak a szfinxek és más szobrok.

Az 1923-as film rendezője a korban nagy névnek számító Cecil B. DeMille volt, vagyis nem véletlen, hogy jelentős költségvetéssel forgathatott, amelybe belefértek az ősi egyiptomiakéhoz megszólalásig hasonlító faragványok is.

Érdekesség, hogy három évtizeddel később elkészítették a Tízparancsolat hangosfilm változatát is, ám a most megtalált „csodák” még az első verzió kellékei voltak. Felépítettek egy 220 méter széles és 36 méter magas „egyiptomi” templomot is, amelyhez 21 szfinxszobor készült, és mindegyikük több mázsát nyomott.

A fáraó városának modern megvalósítása egy évszázada természetesen a kor legnagyobb díszletének számított, de még ma is költséges lenne a felépítése. A mozifilm elkészítésében összesen 3500 színész és stábtag vett részt, sőt még 200 tevét is szereztek a forgatáshoz. A munkák végén a kellékek egy részét a környékbeliek széthordták, a maradékot pedig szándékosan a homokba temették, mert az elszállításnál sokkal olcsóbb megoldás volt.

A Tízparancsolat című film egyik részlete, amely jól érzékelteti a szobrok nagyságát:

Fotó: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás