promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szenzációs: a keleten maradt magyarok ma is léteznek, nem söpörte el őket a tatárjárás
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kik azok a titokzatos mazsarok?

A 13. században egy domonkos szerzetes, Julianus barát veszélyes útra vállalkozott, hogy megkeresse a keleten maradt magyarokat. Akkoriban még jó eséllyel rájuk lelhetett, hiszen három és fél évszázad telt csak el a honfoglalás óta, és valóban sikerrel is járt.

Rátalált Magna Hungariára, vagyis az ősi Nagy-Magyarországra, és még a benne élőkkel is beszélni tudott, értette minden szavukat. Hazavitte az örömhírt IV. Béla királynak, ám a hamarosan hozzánk is elérő tatárjárás szertefoszlatott minden ezzel kapcsolatos tervet, ugyanis a keleti magyarokat a mongolok lemészárolták, illetve magukba olvasztották.

Valóban teljesen eltűntek volna a föld színéről? Akkoriban sokan Baskíriával azonosították Magna Hungariát, és az ott élők még sokáig szerepet játszottak a Mongol Birodalom történetében. Nemcsak a 13. században, de még a 16. században is arról olvashatunk a keleti krónikákban, hogy a „madzsarok” jelentős szerepet kaptak a tatárok hadjárataikban. És most hol vannak?

„A kazakoknál a magyarság iránti testvéri szeretetnek egy egyáltalán nem lebecsülendő oka, igen figyelemreméltó alapja van. A kazakság törzsrendszerében ugyanis van egy nem is kisszámú, csaknem 100 ezer lelket számláló madzsar, vagy mazsar, illetőleg madjar nevű törzs. A törzs eredetével a kutatás eddig még egyáltalán nem, vagy csupán alig-alig foglalkozott”

– olvasható Benkő Mihály történész cikkében, aki alaposan utánajárt a keleti magyarok témájának. Kutatásai során arra jutott, hogy a keleti magyarok és a honfoglalók hajdani elszakadását rengeteg legenda és monda is megőrizte a Torgaj-vidéken és az Omszki területen.

„Madijar egykor Kudijar nevű testvérével együtt az Atil folyó partjáról nyugat felé indult szarvasvadászatra. Testvére feladta a vadászatot, és visszatért régi szállásterületére. Madijar útközben eltévedt, egy távoli nyugati területen letelepedett, családot alapított, és tőle származott a magyar nép”

– olvasható a mi csodaszarvas-legendákhoz hasonlító történetben. A kazakoknak egyébként nincsenek szarvaslegendáik, tehát nemcsak egy ottani variánsról van szó, hanem a keleten maradt őseink nyomát alighanem a mai Kazahsztánban kellene alaposabban keresni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás